środa, 6 czerwca 2012

Ciasto kakaowo - kokosowe z fasoli

Tydzień temu rozpoczęłam dietę South Beach. Nie będę się rozpisywać na jej temat, niezorientowani mogą zajrzeć tu i tu. Nie będę wrzucać swoich jadłospisów. Ale informuję, że zaczynam eksperyment z dietą nisko-węglowodanową i takie też przepisy będą się tu głównie pojawiać w najbliższym czasie. Co wcale nie wyklucza jakichś grzeszków ;)

Tyle tytułem wstępu, przejdźmy do konkretów;) Dziś mam do zaproponowania ciasto kakaowe z kokosem. Bez mąki, bez cukru, bez masła. Za to z fasolą :)  Zapewniam, że smaku fasoli nie czuć, a ciasto można wcinać bez wyrzutów sumienia na drugie śniadanie czy podwieczorek, bo mimo że słodkie i pyszne- to zdrowe i nie sądzę, żeby miało jakiekolwiek szanse dobrać się do bioder ;)

W sieci krąży mnóstwo przepisów na ciasta fasolowe, a ten jest ich zlepkiem. Ogólnie z fasolową bazą można zrobić co nam się spodoba, bo skutecznie zastępuje mąkę.





Ciasto czekoladowo- kokosowe z fasoli

Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
  • 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu
  • 2 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)
  • łyżeczka ekstraktu czekoladowego (ew. waniliowego lub można pominąć)


Fasolę wypłucz dokładnie na sitku a następnie zmiksuj razem z jajkami w rozdrabniaczu/blenderze na gładką masę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (wiórki i płatki na końcu). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj olejem i obsyp mielonym siemieniem lnianym (zamiast bułki tartej) - osobiście polecam ten drugi sposób. Masę wlej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut.


Dla mnie bomba :)




























Dodaję do akcji:

16 komentarzy:

  1. Po ostatnich kotletach z czerwonej fasoli chyba kolejną wariacją musi być ciasto z fasoli ;) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i kokos w zdrowym mariażu? Cieszy mnie bardzo dobry przepis na takie pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kokos do ciasta fasolowego - myślę, że to udany dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ciast jest suche czy wilgotne?

    pola

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jest bardzo suche, ale nie można powiedzieć że jest wilgotne. Powiedziałabym, że jest mniej więcej jak taki klasyczny murzynek. Kokos daje mu trochę tłuszczu, więc suche nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ;> i poza jedną wpadką z puszką popmidorów (jak to dobrze, że fasola występuje jako pierwsza, bo pomyliłam puszki i prawie zmieszałam pomidory z jajkami w blenderze) wszystko poszło gładko i megaszybko. Dzięki za przepis. Chyba zostałaś moją ulubioną blogerką kulinarną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Biurwa, zarumieniłam się :) Dziękuję za te słowa i ciesze się, że ciasto się udało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fasola w cieście czekoladowym? Brzmi dobrze, bo słyszałam już o dodawaniu buraków. Nic tylko spróbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. :) właśnie upiekłam ;) Przeeeepyszny!! i już go nie ma :D wszamalismy z mężem :D

    Piekłam z małymi modyfikacjami, bo dodałam do masy garść płatków owsianych, a słodzika nie 30, a 50 tabletek, co dokładnie odpowiada połowie szklanki cukru :)
    Fasoli w ogóle nie czuć, murzynek wygląda standardowo. :)
    Właściwie smakiem identyczny co mój czarny ulubieniec mojego wymyślunku ;)

    - 2 szkl. mąki pełnoziarnistej żytniej
    - 2 jajka
    - lyżeczka proszku do pieczenia
    - lyżeczka sody oczyszczonej
    - szklanka mleka (ja używam koziego, krowiego nie pijemy, bo odkłada się w postaci złogów w jelitach)
    - pół szklanki oliwy z oliwek
    - pół szkl. cukru / 5o tabletek słodzika (rozpuszczonych w odrobinie gorącej wody)
    - kakao
    - ja dodaję garść wiórków kokosowych i garść, dwie płatków owsianych błyskawicznych
    Wszystko wymieszać w misie i przełożyć do formy wyłożonej papierem ;)
    Piec na dolnej grzałce (inaczej nie urośnie), aż patyczek będzie suchy: 30-60 min ;) 180 st C

    Generalnie oba przepisy mają niski wskaźnik glikemiczny (dieta Montignaca) więc można wcinać ile się chce, a w bioderka nie pójdzie ;)))

    Marysienka.w

    OdpowiedzUsuń
  11. Kokos + ciasto czekoladowo fasolowe = idealne połączenie *.*
    Własnie sie piecze, ale już i tak podjadłam i myśle, że najlepsze jak do tej pory :) Przygotowanie zajeło dosłownie chwilke :) Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam, zajadała sie nim cała rodzina :) Niesamowity! W ciągu 2 dni piekłam go 3 razy, bo rodzina chciała.. Zdecydowanie polecam♥

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałam - genialne :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochani, ciasto pycha, ale błagam jak ma być zdrowo to nie słodzik!!!, to rakotwórcza trutka na szczury ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie! Zwłaszcza jak się jest na diecie ;) A czy wiecie może ile takie ciasto ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...