Zupa krem z cukinii z grzankami czosnkowymi
Składniki na ok .3 porcje:
- 2 duże cukinie
- niewielka porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- sól, pieprz, słodka papryka
- natka do posypania
- 2 łyżki śmietany
- 3 kromki chleba
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
Piekarnik nagrzej do 180°C
Cukinie obierz, podziel wzdłuż na ćwiartki, wytnij środek i potnij na kawałki. Włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posyp cukinię solą, pieprzem i papryką. Wstaw do piekarnika na 40 minut (aż cukinia będzie miękka)
Na włoszczyźnie z dodatkiem cebuli, ząbka czosnku i listka laurowego ugotuj litr bulionu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij z garnka por, seler, pietruszkę i listek- zostaw jedynie cebulę, czosnek i marchewkę. Wrzuć do bulionu upieczoną cukinię i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Śmietanę zahartuj niedużą ilością zupy i wlej do garnka. Podgrzewaj jeszcze chwilę i zestaw z ognia.
Grzanki:
Kromki chleba pokrój w kostkę, wrzuć do miski. Polej łyżką oliwy i dodaj wyciśnięty czosnek. Wymieszaj dokładnie, wysyp kostkę na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika (180°C) na ok 10-15 minut, co jakiś czas mieszając grzanki- sprawdzaj czy są już chrupiące, bo czas zależy od wielkości kostki.
Zupę podawaj w miseczkach, posypaną grzankami i posiekaną pietruszką oraz skropioną oliwą.
Piękny krem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te smaki.
z pieczonej jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń