Przepis na ciasto, to ten sam, z którego robiłam piernikowe choinki i pochodzi od Kokotki.
Lukier to wypadkowa różnych przepisów z sieci, na Kotlecie jest dokładny opis jak go przyrządzić. Robiłam go w tym roku po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest fantastyczny- prosty w wykonaniu, śnieżnobiały, ładnie wygląda i jest trwały.
Pierniczki
Składniki na kilkadziesiąt pierniczków:
- 500g mąki (+dodatkowo do podsypywania)
- 200g miodu
- 50g cukru pudru
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżka kakao (opcjonalnie) lub barwniki spożywcze
Lukier królewski
Składniki (wystarczyło mi na wszystkie pierniczki i jeszcze trochę zostało):
- 1 białko dużego jaja
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel aromatu (u mnie migdałowy)
- ewentualnie barwniki spożywcze
Białko ubij na sztywną pianę, dodawaj po trochę przesiany cukier puder, aż masa zgęstnieje na tyle, że można będzie nią rysować i nie będzie się rozlewać. Możliwe, że potrzebne będzie więcej cukru, jest to zależne od wielkości jaja. Gotową masę możesz zabarwić na różne kolory. Przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka, zrób malutką dziurkę w rogu i już masz gotowe narzędzie do ozdabiania pierniczków. Teraz niech już wiedzie Cię wyobraźnia :)
![]() |
Z resztek ciasta powstała mała choineczka ;) |
Ta choineczka na końcu - przesłodka :))
OdpowiedzUsuń