wtorek, 26 marca 2013

Krewetki z patelni

Krewetki zazwyczaj kojarzą się ludziom z rarytasem, skomplikowanym i trudnym daniem ("Ja nie umiem przyrządzić krewetek!"). Tymczasem ja dzisiejsze danie przygotowałam w niecałe 15 minut. Ponadto jeżeli masz paczkę mrożonych krewetek w zamrażarce, to zawsze mogą służyć jako danie awaryjne.

Dzisiejsze danie, to tak na prawdę sałatka, ale na ciepło :) Jedynym surowym elementem jest sałata lodowa. Gorąco polecam, bo te krewetki są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu :)




Sałatka z krewetkami

Składniki na 1 porcję:
  • ok. 10-12 sztuk mrożonych krewetek black tiger bez pancerzy
  • 1/3 średniej cukinii
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • trochę posiekanej świeżej bazylii lub natki pietruszki
  • ok 60 ml białego wina
  • opcjonalnie- kawałek papryczki chilli
  • łyżka masła klarowanego
  • trochę oliwy z oliwek
  • trochę zwykłego masła
  • duża garść sałaty lodowej
  • sól, pieprz



 Krewetki rozmroź. Jeżeli nie masz ochoty dłubać palcami w gotowym daniu, możesz już teraz usunąć ogonki. Cukinię pokrój w paski, a czosnek (i ewentualną papryczkę) w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć krewetki, cukinię, umyte pomidorki (w całości) i czosnek (+ew. papryczkę). Dopraw solą morską i odrobiną pieprzu. Smaż kilka minut, a następnie wlej białe wino, dodaj natkę/bazylię i duś jeszcze przez chwilę.

W tym czasie posiekaj kawałek sałaty lodowej i ułóż na talerzu.


Do krewetek dolej oliwę i dodaj kawałek masła. Gdy się roztopi zdejmij z ognia i wylej całą zawartość na przygotowaną sałatę.

Jeżeli lubisz- możesz skropić całość sokiem z cytryny.



6 komentarzy:

  1. wyjebane w kosmos

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo nie, krewetki chodzą za mną od paru tygodni i nie mogę się zabrać do ich przygotowania. Zrobiłaś mi jeszcze większego smaka. I jeszcze danie w 15 minut to już w ogóle... Głooodna jestem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ egzotycznie a jednocześnie smakowicie wygląda to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zrobić wersje bez wina? Czy będzie nie dobre?
    (Nie pije alkoholu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol odparuje i zostanie tylko smak. Ale oczywiście można bez wina :)

      Usuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...