piątek, 5 lipca 2013

Masło klarowane, ghee. Jak zrobić je w domu?

Masło klarowane ma wiele zalet, począwszy od smaku (maślano-orzechowy), poprzez trwałość (spokojnie może stać w lodówce kilka miesięcy i nie jełczeje) po funkcjonalność (doskonale nadaje się do smażenia z uwagi na wysoki punkt dymienia).

 Masło zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie przekształcają się w szkodliwe formy pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego smażenie na maśle jest bezpieczne dla zdrowia no i oczywiście wybitnie smaczne :) Jednak aby uniknąć przypalania się masła należy je najpierw wyklarować, czyli pozbawić dodatku wody i białka.





Masło klarowane

Klarowanie masła jest wbrew pozorom bardzo łatwe, jedyne czego potrzebujesz to:
  • masło, dowolna ilość. Ja powyższy słoiczek klarowałam z dużej osełki 375g
  • niewielki garnek najlepiej z grubym dnem
  • sitko
  • kawałek gazy
  • zamykany pojemniczek w którym będziesz przechowywać masło

Rozdrobnij kostkę masła na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Wstaw na bardzo mały ogień i pozwól aby masło się roztopiło. Nie mieszaj- niech ten proces zajdzie samoistnie, jednak pamiętaj o bardzo małym ogniu- aby masło się nie przypaliło.

Po roztopieniu na wierzchu zostanie biała piana, pod nią klarowna, żółta ciecz (nasze czyste masło) a na dnie biała warstwa białek i wody. Zestaw masło z ognia. Za pomocą łyżki zdejmij delikatnie całą pianę w wierzchu. Następnie na pojemniczku w którym będziesz przechowywać masło umieść sitko wyścielone gazą. Bardzo delikatnie, małym strumieniem przelej do pojemniczka żółtą część, starajac się aby biały osad został w garnku. Resztki piany i drobinki białka powinny osadzać się na gazie, dzięki czemu Twoje masło będzie całkowicie czyste.

Przerwij czynność, gdy już nie da się przelać masła bez osadu (nigdy nie uda się oddzielić masła w 100%, zawsze trochę zostanie razem z osadem).

Od tej chwili w pojemniczku masz już gotowe masło klarowane- możesz od razu wykorzystać go do smażenia, lub schłodzić- masło przyjmie wtedy formę stałą i zmętnieje.

Przechowuj w lodówce. Spokojnie wytrzymuje kilka miesięcy.

14 komentarzy:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena Popik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalny przepis na klarowanie masełka. Hmm, fajne te podpowiedzi, zwłaszcza dla kogoś, kto (choć w peselu ma) dopiero zaczyna kulinarną przygodę. Dziękuje, bl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis :) -skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. tak długo, aż masło się rozpuści i rozdzieli na opisane wyżej frakcje :)

      Usuń
  5. fajnie, że dajesz ten przepis. Już próbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jestem pewna że państwo lubicie bardzo gotować bardzo dobre jedzenia tak samo jak ja gotuję dla mojej całej rodziny.Przepisy na to biorę z strony internetowej https://conaobiad.com.pl .

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe czy takie masełko można stosować na ciało do łagodzenia podrażnień po peelingu.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...