wtorek, 14 czerwca 2011

Kocham makaron! Penne z polędwiczkami i tymiankiem

Piękny wieczór. Spędziłam dziś trochę czasu na Placu Zbawiciela, sącząc latte z uczuciem, że nie jestem w Polsce. I że nic nie muszę :) Bo jutro przedostatni egzamin. Z materiału który zrozumiały jest dla mnie jak chińska powieść fantasy...

Dlatego dla odstresowania cały dzień coś pichcę w samotności. Rano: śniadanie- niespodzianka. Do łóżka. A później zaskoczyłam Lubego tym makaronem, sporządzonym w kilka chwil gdy nawet się nie spodziewał ("ile mięsa!"). Pałaszował z zapałem. Ja również :)




Penne z polędwiczkami i tymiankiem w sosie śmietanowo serowym.

Składniki na 2 porcje:
  • 150-200g makaronu z pszenicy durum
  • 250g polędwiczki wieprzowej
  • 1/3 małego kartonika słodkiej śmietanki 18%
  • pół opakowania sera Camembert
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz, chilli
  • oliwa

 Makaron ugotuj al dente.
Polędwiczkę pokrój  na cienkie plasterki. Przypraw solą, pieprzem i chilli. Podsmaż na oleju na patelni, aż kawałki będą miękkie a powstała woda odparuje. Zdejmij mięso z patelni, umyj ją i postaw z powrotem na ogniu. Wlej śmietankę i pokrojony camembert. Gdy się lekko rozpuści, dodaj polędwiczki, ugotowany makaron i posiekany tymianek. Wyłóż na talerz, skrop oliwą.

Ja podałam to danie w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret.




dodaję do akcji
VIVA la pasta! 2

8 komentarzy:

  1. mam nadzieję, że egzamin pójdzie jak najlepiej;) po takim dobrym posiłku na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego makaronu aż trudno nie polubic ;]
    rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne danie, podoba mi się kształt makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym taki makaron, zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kocham makaron! I tymianek.
    Pomysł na niedzielny obiad w takim razie już mam:)
    Buziaki***

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj, na niedzielny obiad przygotowałem to danie. Z przykrością muszę stwierdzić, że się zawiodłem. Było to takie sobie. Żaden ze składników nie był na tyle silny aby nadać jakiś zdecydowany smak potrawie. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie świeży tymianek w sosie ze śmietany i camemberta nadaje daniu specyficzny, aczkolwiek delikatny smak. No ale to oczywiście kwestia gustu ;) Pozdrawiam

      Usuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...