Dlatego dla odstresowania cały dzień coś pichcę w samotności. Rano: śniadanie- niespodzianka. Do łóżka. A później zaskoczyłam Lubego tym makaronem, sporządzonym w kilka chwil gdy nawet się nie spodziewał ("ile mięsa!"). Pałaszował z zapałem. Ja również :)
Penne z polędwiczkami i tymiankiem w sosie śmietanowo serowym.
Składniki na 2 porcje:
- 150-200g makaronu z pszenicy durum
- 250g polędwiczki wieprzowej
- 1/3 małego kartonika słodkiej śmietanki 18%
- pół opakowania sera Camembert
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz, chilli
- oliwa
Makaron ugotuj al dente.
Polędwiczkę pokrój na cienkie plasterki. Przypraw solą, pieprzem i chilli. Podsmaż na oleju na patelni, aż kawałki będą miękkie a powstała woda odparuje. Zdejmij mięso z patelni, umyj ją i postaw z powrotem na ogniu. Wlej śmietankę i pokrojony camembert. Gdy się lekko rozpuści, dodaj polędwiczki, ugotowany makaron i posiekany tymianek. Wyłóż na talerz, skrop oliwą.
Ja podałam to danie w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret.
dodaję do akcji
mam nadzieję, że egzamin pójdzie jak najlepiej;) po takim dobrym posiłku na pewno;)
OdpowiedzUsuńtakiego makaronu aż trudno nie polubic ;]
OdpowiedzUsuńrewelacyjny!
fajne danie, podoba mi się kształt makaronu :)
OdpowiedzUsuńpyszne odstresowanie..
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taki makaron, zjadła :)
OdpowiedzUsuńTeż kocham makaron! I tymianek.
OdpowiedzUsuńPomysł na niedzielny obiad w takim razie już mam:)
Buziaki***
Wczoraj, na niedzielny obiad przygotowałem to danie. Z przykrością muszę stwierdzić, że się zawiodłem. Było to takie sobie. Żaden ze składników nie był na tyle silny aby nadać jakiś zdecydowany smak potrawie. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńWedług mnie świeży tymianek w sosie ze śmietany i camemberta nadaje daniu specyficzny, aczkolwiek delikatny smak. No ale to oczywiście kwestia gustu ;) Pozdrawiam
Usuń