poniedziałek, 13 czerwca 2011

Czereśnie, kisiel. Prosty smak lata.

Ciężko wymyślić coś konkretnego z czereśni. Te pyszne owoce są tak delikatne w smaku, że nigdy nie mam odwagi żeby włożyć je do ciasta z obawy przed tym, że zostaną zagłuszone. I mimo że je uwielbiam, to zjadam właściwie zawsze solo. Potrafię zjeść wszystkie, nieumyte, zanim doniosę z bazaru do domu. Nie wspominając o czasach dzieciństwa, gdy siedziało się na drzewie i konkurowało o słodkie czerwone kuleczki ze szpakami, ku niezadowoleniu rodziców (lub rodziców koleżanek).

I tak wpadłam na pomysł, by zrobić z czereśni banalny deser z dziecięcych lat. Kisiel który smakuje jak lato :)





Kisiel z czereśni

Składniki na 1 porcję:
  • ok 250g czereśni
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 2 goździki

Czereśnie wypestkuj, zmiksuj blenderem na mus (nie musi być dokładnie, dobrze, jeżeli zostaną cząstki owoców), przelej do szklanki i dopełnij wodą. Przełóż do niewielkiego garnka, dodaj cukier i goździki i postaw na niewielkim ogniu.

Wymieszaj 1/4 kubka zimnej wody z mąką ziemniaczaną. Wlej do czereśni gdy tylko się zagotują. Mieszaj przez chwilę, aż zgęstnieje. Przelej kisiel do pucharka.



dodaję do akcji

Czereśniowy zawrót głowy

3 komentarze:

  1. piekne jest to pierwsze zdjecie i niesamowicie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie czereśnie jakoś nie cieszą się zabójczym wzięciem ;-)
    Ale może w formie takiego deseru...muszę zdobyć i wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...