I tak wpadłam na pomysł, by zrobić z czereśni banalny deser z dziecięcych lat. Kisiel który smakuje jak lato :)
Kisiel z czereśni
Składniki na 1 porcję:
- ok 250g czereśni
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- woda
- 2 czubate łyżeczki cukru
- 2 goździki
Czereśnie wypestkuj, zmiksuj blenderem na mus (nie musi być dokładnie, dobrze, jeżeli zostaną cząstki owoców), przelej do szklanki i dopełnij wodą. Przełóż do niewielkiego garnka, dodaj cukier i goździki i postaw na niewielkim ogniu.
Wymieszaj 1/4 kubka zimnej wody z mąką ziemniaczaną. Wlej do czereśni gdy tylko się zagotują. Mieszaj przez chwilę, aż zgęstnieje. Przelej kisiel do pucharka.
dodaję do akcji
piekne jest to pierwsze zdjecie i niesamowicie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńU mnie czereśnie jakoś nie cieszą się zabójczym wzięciem ;-)
OdpowiedzUsuńAle może w formie takiego deseru...muszę zdobyć i wypróbować ;)
fajny ten Twój smak lata.
OdpowiedzUsuń