sobota, 18 czerwca 2011

Szarlotka orkiszowa na gorąco

Od jakiegoś czasu chodziła za mną taka prawdziwa szarlotka na kruchym cieście: ciasto-jabłka-ciasto. Bez żadnej bezy, żadnej kruszonki i innych bajerów. Jednocześnie zamarzyło mi się, żeby ją trochę "upierwotnić", dlatego (zainspirowana odrobinę przepisem z Kwestii Smaku) mąkę tortową zastąpiłam orkiszową, cukier rafinowany cukrem trzcinowym i miodem. Dodałam imbir i orzechy włoskie. Wyszła fantastyczna :)




 
Szarlotka orkiszowa z miodem i orzechami

Składniki:
Ciasto:
  •  3 szklanki mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
Jabłka:
  • 6 dużych jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszonego)
Do posypania:
  • łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu

Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i solą. Dodaj masło, posiekaj. Zrób zagłębienie i wklej do niego jajka, śmietanę i miód. Zagnieć ciasto, podziel na 2 części, owiń w folię i włóż do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180°C
Jabłka pokrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubym oczkiem. Dodaj cynamon, imbir, cukier i miód. Wymieszaj i odstaw na chwilę.

Jedną część ciasta rozwałkuj, ułóż na blaszce (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj widelcem i rozsyp po powierzchni posiekane orzechy. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Na podpieczony spód wyłóż odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i przykryj całość rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Zrób dziurki widelcem i wstaw szarlotkę do piekarnika na 40 minut. Jeżeli góra zacznie się zbytnio rumienić, możesz przykryć ciasto folią aluminiową.

Upieczoną szarlotkę posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu. Podawaj gorącą z lodami waniliowymi. Gdy wystygnie, kawałki możesz odgrzać w mikrofalówce.

18 komentarzy:

  1. O rany, dla mnie kruszonka to na przykład takie must-have na szarlotce, po prostu sobie nie wyobrażam bez ;-) Chociaż jadam w postaci apple pie...ale to nie to samo :D
    Natomiast "zdrowa" szarlotka jeszcze przede mną - gdybym dysponowała mąką orkiszową, wiedziałabym co jutro wyciągnę z piekarnika...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity efekt, musi być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna, cudowna bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, boska musi być. Mam już od dawna ten przepis z Kwestii Smaku zapisany, ale wciąż się nie mogę za to zabrać... Za dużo fajnych pomysłów do wypróbowania, aż czasem nie wiem co zrobić nowego ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam szarlotkę na gorąco + gałka zimnych lodów waniliowych i jestem w niebie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. tak właśnie wygląda.. fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja lubię odkrywać takie blogi :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. oj podejrzewam, że wyszła fantastycznie, już sama mąką orkiszowa mnie do niej zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda... uwielbiam takie szarlotki podane na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych, tak jak na Twoim zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jej, jakie miłe komentarze, aż mi się cieplutko zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gaba, szarlotka była przepyszna. Na drugi dzień była rewelacyjna (Ada zjadła 2 kawałki). Polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Mam pytanie o mąkę orkiszową, czy można ją zamienić na jakąś inną, ponieważ orkiszowej w moim zaścianku nie ma. A jak jest to te 3 szklanki kosztowałyby ponad 20 zł :)

    Dzięki za odpowiedź.
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, użyj zwykłej mąki ;)

      Usuń
    2. Biorę się więc za pieczenie. Placek wygląda zacnie na Twoim zdjęciu, ciekawe jaki mi wyjdzie :)

      Usuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...