niedziela, 14 sierpnia 2011

Orkiszowe drożdżówki z serem i dżemem

Nie jadam raczej drożdżówek, ale jeśli już to zazwyczaj kupuję z serem. I strasznie mnie drażni, gdy okazuje się, ze w środku jest tego sera mikroskopijna ilość.

W moich jest inaczej ;>

Jutro wyjeżdżamy z Lubym na pierwszą część urlopu. Spędzimy trochę czasu w pociągu, więc stwierdziłam, że jest to doskonały moment, żeby upiec słodkie bułeczki i zabrać je ze sobą na podróż.

Żeby było zdrowiej (i lżej) użyłam mąki orkiszowej, brązowego cukru- jedynie tyle, żeby wyrosło ciasto,a  resztę dosłodziłam słodzikiem.
W środku ogromna ilość nadzienia- zarówno waniliowy serek jak i dżem. Są przepyszne!





Orkiszowe drożdżówki z serkiem i dżemem

 Składniki na 7-8 sztuk:
 Ciasto:
  • 200g drobnej mąki orkiszowej
  • 100g mąki pszennej
  • niepełna szklanka mleka
  • 1/4 opakowania drożdży
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła lub dobrego oleju
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 8 tabletek słodzika* lub 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 200g mielonego półtłustego twarogu
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 tabletek słodzika lub 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 7 łyżeczek dowolnego dżemu, u mnie gruszkowo-bananowy


* UWAGA- w tym przypadku nie sprawdzi się stewia ani ksylitol- ciasto drożdżowe z ich dodatkiem nie wyrośnie!


Mleko podgrzej (ma być letnie, ale nie gorące!), wymieszaj z łyżką cukru i mąki, rozpuść w nim drożdże. Odstaw rozczyn na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wymieszaj rozczyn z solą, słodzikiem/cukrem, i roztrzepanym jajkiem. Dodawaj stopniowo obie mąki dokładnie wyrabiając ciasto ręką. Po kilku minutach wyrabiania dodaj tłuszcz i ponownie wyrabiaj aż ciasto go wchłonie. Odstaw ciasto przykryte ściereczka do wyrośnięcia, aż potroi objętość (zależnie od temperatury otoczenia- 1,5-3h)

W tym czasie wymieszaj twaróg z ekstraktem, słodzikiem (cukrem) i żółtkiem. Troszkę żółtka odłóż do posmarowania wierzchu bułeczek.

Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formuj kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej- pomagaj sobie maczając dłonie w mące, gdyż ciasto jest dość kleiste.
z Kuleczek formuj w dłoniach płaskie placuszki i układaj na blaszce. Na środek każdego placuszka połóż łyżeczkę serka i łyżeczkę dżemu. Przykryj identycznymi placuszkami dokładnie zlepiając brzegi. Każdą bułeczkę delikatnie uformuj ściskając dłońmi do środka.
Odstaw bułeczki do wyrośnięcia na min. 1/2 godziny przykryte ściereczką.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu żółtkiem i posyp niedużą ilością brązowego cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 20 minut







Do zobaczenia po wyjeździe :)



3 komentarze:

  1. domowe bułeczki są najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, takie na pewno by mi zasmakopwały, z pewnością nie są suche, jak te z cukeirni albo piekarni

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglądają i założę się, że te z cukierni się nawet do nich nie umywają. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...