W moich jest inaczej ;>
Jutro wyjeżdżamy z Lubym na pierwszą część urlopu. Spędzimy trochę czasu w pociągu, więc stwierdziłam, że jest to doskonały moment, żeby upiec słodkie bułeczki i zabrać je ze sobą na podróż.
Żeby było zdrowiej (i lżej) użyłam mąki orkiszowej, brązowego cukru- jedynie tyle, żeby wyrosło ciasto,a resztę dosłodziłam słodzikiem.
W środku ogromna ilość nadzienia- zarówno waniliowy serek jak i dżem. Są przepyszne!
Orkiszowe drożdżówki z serkiem i dżemem
Składniki na 7-8 sztuk:
Ciasto:
- 200g drobnej mąki orkiszowej
- 100g mąki pszennej
- niepełna szklanka mleka
- 1/4 opakowania drożdży
- 1 jajko
- 50g roztopionego masła lub dobrego oleju
- łyżka cukru trzcinowego
- 8 tabletek słodzika* lub 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 200g mielonego półtłustego twarogu
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 tabletek słodzika lub 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 7 łyżeczek dowolnego dżemu, u mnie gruszkowo-bananowy
* UWAGA- w tym przypadku nie sprawdzi się stewia ani ksylitol- ciasto drożdżowe z ich dodatkiem nie wyrośnie!
Mleko podgrzej (ma być letnie, ale nie gorące!), wymieszaj z łyżką cukru i mąki, rozpuść w nim drożdże. Odstaw rozczyn na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wymieszaj rozczyn z solą, słodzikiem/cukrem, i roztrzepanym jajkiem. Dodawaj stopniowo obie mąki dokładnie wyrabiając ciasto ręką. Po kilku minutach wyrabiania dodaj tłuszcz i ponownie wyrabiaj aż ciasto go wchłonie. Odstaw ciasto przykryte ściereczka do wyrośnięcia, aż potroi objętość (zależnie od temperatury otoczenia- 1,5-3h)
W tym czasie wymieszaj twaróg z ekstraktem, słodzikiem (cukrem) i żółtkiem. Troszkę żółtka odłóż do posmarowania wierzchu bułeczek.
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formuj kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej- pomagaj sobie maczając dłonie w mące, gdyż ciasto jest dość kleiste.
z Kuleczek formuj w dłoniach płaskie placuszki i układaj na blaszce. Na środek każdego placuszka połóż łyżeczkę serka i łyżeczkę dżemu. Przykryj identycznymi placuszkami dokładnie zlepiając brzegi. Każdą bułeczkę delikatnie uformuj ściskając dłońmi do środka.
Odstaw bułeczki do wyrośnięcia na min. 1/2 godziny przykryte ściereczką.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu żółtkiem i posyp niedużą ilością brązowego cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 20 minut
Do zobaczenia po wyjeździe :)
domowe bułeczki są najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńOjej, takie na pewno by mi zasmakopwały, z pewnością nie są suche, jak te z cukeirni albo piekarni
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają i założę się, że te z cukierni się nawet do nich nie umywają. ;)
OdpowiedzUsuń