Dżem gruszkowo- bananowy ze stewią
Składniki (na 3 niewielkie słoiczki):
- 700g dojrzałych ale nie przejrzałych gruszek
- 300g bananów (po obraniu)
- 35 tabletek słodzika ze stewii rozpuszczonych w 1/4 szklanki gorącej wody (lub 400-500g cukru*)
- 15g (pół opakowania) pektyny (ew. żelfix w proporcjach jak na opakowaniu)
- 2 łyżki soku z cytryny
Nieobrane gruszki pokrój na kawałki wyjmując wcześniej gniazda nasienne. Wrzuć do szerokiego rondla, zalej rozpuszczoną stewią i zagotuj. Po kilku minutach dodaj pokrojone na kawałki banany, przesmaż wszystko na małym ogniu, żeby część wody odparowała. Dodawaj stopniowo pektynę (jest w formie proszku dlatego łatwo robią się grudki. Możesz wyjąć odrobinę owoców i zmiksować blenderem z pektyną a następnie wymieszać z resztą). Gotuj 3 minuty po czym zestaw z ognia i dodaj sok z cytryny.
Włóż dżem do wyparzonych słoiczków i zakręć.
Pasteryzuj przez 10 minut.
*Jeżeli decydujesz się zastosować cukier, to procedura jest odrobinę inna. Najpierw do owoców wlej 1/4 szklanki wody, gdy już się podgotują dodaj pektynę wymieszaną z 1/2 szklanki cukru, gotuj przez 3 minuty, następnie dodaj resztę cukru i zestaw z ognia w momencie gdy cały cukier się rozpuści.
Akcja Przetwory 2011
Gdzie można dostać tą magiczną stewię ?
OdpowiedzUsuńMatuchno, robię, robię to!
OdpowiedzUsuńchyba Ci po trosze zazdroszczę takiego cudnego słoiczka. szczególnie, że są w nim banany.
OdpowiedzUsuńJa stewię zamówiłam kiedyś na allegro, występuje w wielu postaciach- od nasion i sadzonek, przed suszone liście i proszek po tabletki i płyn.
OdpowiedzUsuńA dżemik polecam, bo jest pyszny!
Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim połączeniu, chociaż nie ukrywam, że brzmi ono naprawdę ciekawie. Sama, wszelkie powidła zazwyczaj kupuję - nie mam czasu na ich przygotowywanie. Naprawdę smaczne dżemy posiada w swojej ofercie firma https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe
OdpowiedzUsuń