Do zrobienia risotta potrzebny jest warzywny bulion. Jeżeli macie do dyspozycji tylko kostkę rosołową z glutaminianem sodu najlepiej zrezygnujcie z niej i użyjcie po prostu osolonego wrzątku.
Żółte risotto z krewetkami, chilli i gałką muszkatołową
Składniki na 2 porcje:
- 150g ryżu arbario
- duża cebula
- 2 łyżki masła lub dobrego oleju + łyżka do smażenia krewetek
- 70ml białego wina
- ok. 450ml bulionu
- szczypta kurkumy
- 3 szczypty chilli
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
- 250g krewetek
- 2-3 ząbki czosnku
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij ją. Dodaj suchy ryż i smaż go przez chwilę na średnim ogniu ciągle mieszając- uważaj żeby nic się nie przypaliło. Dodaj 50 ml białego wina, a gdy ryż go wchłonie, wlej pierwszą partię bulionu (całość podziel na ok. 6 razy). Gotuj ryż w bulionie ciągle mieszając i za każdym razem gdy "wypije" płyn, dolewaj kolejną część bulionu. Gdy ryż już będzie prawie miękki dopraw kurkumą, chilli i gałką muszkatołową.
Na drugiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu dla krewetek. Wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku i po chwili zamrożone krewetki. Smaż je prze kilka minut z obu stron a gdy woda odparuje dolej 20 ml białego wina. Po kilku minutach wymieszaj krewetki z gotowym risotto, wyłóż na talerze i posyp posiekaną pietruszką.
Uwielbiam takie z krewetkami. Właściwie wszystko z krewetkami jest pyszne ^^
OdpowiedzUsuńpyszne i proste i bez glutaminianu masz racje:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Wszystko prosto do zrobienia na szybko, gdy niewiele w lodowce, a w zamrazarce znajda sie krewetki :)
OdpowiedzUsuńJa jednak troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Pod koniec dodałam suszone pomidory i na koniec posypałam świeżo startym parmezanem.
OdpowiedzUsuń