piątek, 19 sierpnia 2011

Risotto, odsłona pierwsza- z krewetkami

Miałam na nie chrapkę już od dłuższego czasu. Na wyjeździe zdecydowałam, że zrobię risotto tuż po powrocie.

Do zrobienia risotta potrzebny jest warzywny bulion. Jeżeli macie do dyspozycji tylko kostkę rosołową z glutaminianem sodu najlepiej zrezygnujcie z niej i użyjcie po prostu osolonego wrzątku.



Żółte risotto z krewetkami, chilli i gałką muszkatołową

Składniki na 2 porcje:
  • 150g ryżu arbario
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła lub dobrego oleju + łyżka do smażenia krewetek
  • 70ml białego wina
  • ok. 450ml bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 3 szczypty chilli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
  • 250g krewetek
  • 2-3 ząbki czosnku

Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij ją. Dodaj suchy ryż i smaż go przez chwilę na średnim ogniu ciągle mieszając- uważaj żeby nic się nie przypaliło. Dodaj 50 ml białego wina, a gdy ryż go wchłonie, wlej pierwszą partię bulionu (całość podziel na ok. 6 razy). Gotuj ryż w bulionie ciągle mieszając i za każdym razem gdy "wypije" płyn, dolewaj kolejną część bulionu. Gdy ryż już będzie prawie miękki dopraw kurkumą, chilli i gałką muszkatołową.

Na drugiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu dla krewetek. Wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku i po chwili zamrożone krewetki. Smaż je prze kilka minut z obu stron a gdy woda odparuje dolej 20 ml białego wina. Po kilku minutach wymieszaj krewetki z gotowym risotto, wyłóż na talerze i posyp posiekaną pietruszką.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie z krewetkami. Właściwie wszystko z krewetkami jest pyszne ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne i proste i bez glutaminianu masz racje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Wszystko prosto do zrobienia na szybko, gdy niewiele w lodowce, a w zamrazarce znajda sie krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jednak troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Pod koniec dodałam suszone pomidory i na koniec posypałam świeżo startym parmezanem.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...