czwartek, 15 września 2011

Krem z pieczonej cukinii z grzankami czosnkowymi

Dziś gotowałam dla siebie i mamy, więc niekoniecznie musiało być mięso. Zalega nam w domu trochę cukinii podarowanej przez znajomych, wiec postanowiłam zrobić z niej zupę. Mamie bardzo zasmakowała, zjadłyśmy ją z ugotowanym na twardo jajkiem.





Zupa krem z cukinii z grzankami czosnkowymi

Składniki na ok .3 porcje:
  •  2 duże cukinie
  • niewielka porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • natka do posypania
  • 2 łyżki śmietany
Grzanki czosnkowe:
  • 3 kromki chleba
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Piekarnik nagrzej do 180°C
Cukinie obierz, podziel wzdłuż na ćwiartki, wytnij środek i potnij na kawałki. Włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posyp cukinię solą, pieprzem i papryką. Wstaw do piekarnika na 40 minut (aż cukinia będzie miękka)
Na włoszczyźnie z dodatkiem cebuli, ząbka czosnku i listka laurowego ugotuj litr bulionu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij z garnka por, seler, pietruszkę i listek- zostaw jedynie cebulę, czosnek i marchewkę. Wrzuć do bulionu upieczoną cukinię i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Śmietanę zahartuj niedużą ilością zupy i wlej do garnka. Podgrzewaj jeszcze chwilę i zestaw z ognia.

Grzanki:
Kromki chleba pokrój w kostkę, wrzuć do miski. Polej łyżką oliwy i dodaj wyciśnięty czosnek. Wymieszaj dokładnie, wysyp kostkę na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika  (180°C) na ok 10-15 minut, co jakiś czas mieszając grzanki- sprawdzaj czy są już chrupiące, bo czas zależy od wielkości kostki.

Zupę podawaj w miseczkach, posypaną grzankami i posiekaną pietruszką oraz skropioną oliwą.



2 komentarze:

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...