piątek, 23 września 2011

Naleśniki z kurczakiem i dynią. Pikantnie.

Myślałam co zrobić z dynią, którą dostałam. Najpierw było ciasto- porażka, brzydkie, ale całkiem smaczne :) Część mama zarekwirowała do słoików, zrobiłam również zupę z dyni a na koniec zostały...naleśniki!

Pikantne, typowo jesienne danie- rozgrzewa potrójnie, za sprawą pieprzu, chilli i imbiru. Co więcej- Luby był zachwycony, więc mogę gorąco polecić.




Pikantne naleśniki z kurczakiem i dynią

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • ok. 120g mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • trochę pieprzu i słodkiej papryki
  • 2/3 łyżeczki soli
 Farsz:
  •  ok. 300g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok szklanka dyni startej na tarce z grubym oczkiem
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • chilli, imbir- ilość według uznania
  • szczypta gałki muszkatołowej oraz odrobina cynamonu
Dodatkowo:
  • kilka plastrów sera camembert

 Kurczaka pokrój w drobne paski i zamarynuj w sosie sojowym.

Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na kilka minut i usmaż naleśniki (najlepiej na teflonie).

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i podsmaż go na dużym ogniu ciagle mieszając, tak aby był soczysty. Zmniejsz ogień, dodaj startą dynię, dopraw przyprawami i smaż przez kilka minut. Na końcu dodaj śmietanę lub jogurt, wymieszaj.

Naleśniki nadziewaj farszem i składaj w koperty. Na wierzchu każdego naleśnika ułóż plasterki sera camembert. Możesz udekorować zieleniną.


11 komentarzy:

  1. Jeśli Luby chwali , to znaczy, że musiało być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj miałam właśnie naleśniki na ostro :) Następnym razem próbuję z dynią! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie połączenia. na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja tak smakowicie ze chetnie zjadlabym takiego w tym momencie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, chętnie się skuszę na takie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam naleśniki, w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z checia bym pojadla takich nalesniczkow:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, dynia jest super i ten przepis też:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A przyprawy dodajesz do już do marynaty czy później, razem z dynią?

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyprawy tuż po dodaniu dyni do kurczaka na patelni :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...