U mnie w domu było inaczej- ryż gotowało się z dodatkiem mleka, doprawiało masłem, cukrem i jajkiem a następnie zapiekało razem z jabłkami w dużym rondlu. Tak nauczyła mnie mama, tak robię teraz ja.
Tym razem użyłam żaroodpornych kokilek zamiast dużego naczynia i to był strzał w dziesiątkę- ryż nie rozwala się podczas dzielenia i ładnie prezentuje.
Zapiekany ryż z jabłkami
Składniki (na 2 obiadowe lub 4 deserowe porcje):
Ryż:
- 200g ryżu
- sól
- ok.100ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 duże jabłka
- czubata łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru
Ryż wypłucz i wrzuć do osolonego wrzątku (wody powinno być objętościowo 1,5 razy więcej niż ryżu).Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę wlej do garnka mleko i gotuj (pamiętaj o mieszaniu!) do miękkości. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Ugotowany ryż zestaw z ognia i odstaw, aby wchłonął resztę płynu i napęczniał.
W tym czasie zetrzyj jabłka na tarce z grubym oczkiem. Zasyp cukrem i cynamonem, wymieszaj.
Do ciepłego ryżu dodaj cukier, masło i całe jajko. Dokładnie wymieszaj.
Formę (lub foremki) wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ryżu i wyrównaj, następnie warstwę jabłek i resztę ryżu. Zapiekaj przez 25 minut (w małych foremkach) lub 40 minut ( w dużej formie) w 160°C.
Po upieczeniu podawaj ryż posypany cynamonem.
Uwielbiam, uwielbiam... Każdy zna to danie, każdy lubi. :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten pomysł z "cynamonowym widelcem",
OdpowiedzUsuńużyłaś ryżu okrągłoziarnistego?
I jak zrobiłaś takie białe tło?
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
http://dream-about-muffins.blogspot.com
Ja akurat nie dodaję jajka ani masła, ale ryż nie może być ugotowany na jakiejś tam wodzie, tylko właśnie na mleku :) Do tego cynamon, jabłuszka, rodzynki, miód albo cukier... Pieczone razem to po prostu bajka :)
OdpowiedzUsuńlubię to od zawsze.
OdpowiedzUsuńAkurat w tym przypadku użyłam ryżu białego długoziarnistego i brązowego, pół na pół. Ale myślę, że z ryżem okrągłym (np. arbario) też będzie super :)
OdpowiedzUsuńBiałe tło to...białe tło po prostu ;) Kilka dopieszczeń w programie graficznym, ale głównie jest to kwestia ćwiczeń i prób :)
Kiki: spróbuj z masłem i z jajkiem:) A ja spróbuję następnym razem z rodzynkami, jakoś nie pomyślałam o tym wcześniej ;)
Pyszne :) ja dodaję doo ryżu gotowanego na mleku jabłka wcześniej podsmażone na maśle z cukrem i cynamonem :) i też zapiekam, czasem zalewam jeszcze śmietaną ;)
OdpowiedzUsuńJadłam pierwszy raz w życiu :) Bardzo smaczne :) Dziękuje za fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńproste i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńW Niemczech zwane jako Reiskuchen(ciasto ryżowe) i serwowane jako deser.Dziwiono się, że jemy to np. na obiad ....
OdpowiedzUsuńNiam...pysznie wyglada, i smakuje! Dziekuje za przepis inny rzeczywiscie niz ja robilam do tej pory.Niestety moj maz ma dlugie zeby na to danie ( niewie co dobre ;-) ) ale ja i nasz 3 latek wcinamy te pysznosci.Pozdrawiam Wszystkich smakoszy!
OdpowiedzUsuńpoezja gratulacje , zrobiłem, ale do jabłek dałem jeszcze orzechy włoskie roztarte i trochę parmezanu do ryżu. aha i zamieniłem mleko na jogurt:-)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, proste i smaczne. I zdrowe :)
OdpowiedzUsuńmrrr pyszotka! zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńsprobowalam, wyszlo przepyszne. specjalnie kupilam kokilki, w ktorych ryz wyglada wysmienicie! :) blog dodaje do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńps. przepis wydrukowany, wyladowal w moim zeszycie z przepisami :)
pozdrawiam
Domownicy byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńHej, swietny przepis! Dzieki!!!! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Moj przeziebiony 2-latek, ktory nie przepada za ryzem- wcinal az mu sie uszy trzesly :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i dodaje blog do ulubionych ;) Pozdrawiam!
Na zdrowie 2-latkowi :)
Usuńrobię ten ryż już chyba z 6 raz, zawsze wychodzi super.
OdpowiedzUsuńWcześniej robiłam taki suchy...
Ale już do tamtego przepisu nie wrócę.
Ten ryż jest przepyszny :)
Bardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńTen przepis jest rewelacyjny. Dzisiaj mój chory mąż miał życzenie "daniowe" - myślałam, ze będzie golonka albo wołowina a on w gorączce cicho wymówił: "zjadłbym tego twojego zapiekanego ryżu z jabłkami, on mnie uzdrowi" ;-)
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła!!
dobrze też smakuje, jak po upieczeniu poleje się syropem klonowym:) PYCHA!!
OdpowiedzUsuńJestem cukrzykiem I jablka z cynamonem dla mnie bardzo wskazane,a jeszcze z ryzem...Bedzie pycha wyzerka,bo zaraz sobie zrobie...Z tymi rodzynkami moze byc jeszcze fajniejsze...
OdpowiedzUsuń