sobota, 24 września 2011

Ryż z jabłkami. Zapiekany.

Zawsze dziwiłam się, gdy ktoś mi mówił, że nie lubi ryżu z jabłkami. Że to jest bez smaku. No jakim cudem? Potem zrozumiałam o co chodzi. Ten ktoś dostawał w domu na obiad ugotowany na sypko ryż ze startym jabłkiem i cynamonem.

U mnie w domu było inaczej- ryż gotowało się z dodatkiem mleka, doprawiało masłem, cukrem i jajkiem a następnie zapiekało razem z jabłkami w dużym rondlu. Tak nauczyła mnie mama, tak robię teraz ja.

Tym razem użyłam żaroodpornych kokilek zamiast dużego naczynia i to był strzał w dziesiątkę- ryż nie rozwala się podczas dzielenia i ładnie prezentuje.





Zapiekany ryż z jabłkami

Składniki (na 2 obiadowe lub 4 deserowe porcje):

Ryż:
  • 200g ryżu
  • sól
  • ok.100ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
Jabłka:
  • 2 duże jabłka
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru

Ryż wypłucz i wrzuć do osolonego wrzątku (wody powinno być objętościowo 1,5 razy więcej niż ryżu).Gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę wlej do garnka mleko i gotuj (pamiętaj o mieszaniu!) do miękkości. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Ugotowany ryż zestaw z ognia i odstaw, aby wchłonął resztę płynu i napęczniał.

W tym czasie zetrzyj jabłka na tarce z grubym oczkiem. Zasyp cukrem i cynamonem, wymieszaj.

Do ciepłego ryżu dodaj cukier, masło i całe jajko. Dokładnie wymieszaj.

Formę (lub foremki) wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ryżu i wyrównaj, następnie warstwę jabłek i resztę ryżu. Zapiekaj przez 25 minut (w małych foremkach) lub 40 minut ( w dużej formie) w 160°C.
Po upieczeniu podawaj ryż posypany cynamonem.











22 komentarze:

  1. Uwielbiam, uwielbiam... Każdy zna to danie, każdy lubi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny ten pomysł z "cynamonowym widelcem",
    użyłaś ryżu okrągłoziarnistego?
    I jak zrobiłaś takie białe tło?
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    http://dream-about-muffins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat nie dodaję jajka ani masła, ale ryż nie może być ugotowany na jakiejś tam wodzie, tylko właśnie na mleku :) Do tego cynamon, jabłuszka, rodzynki, miód albo cukier... Pieczone razem to po prostu bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat w tym przypadku użyłam ryżu białego długoziarnistego i brązowego, pół na pół. Ale myślę, że z ryżem okrągłym (np. arbario) też będzie super :)

    Białe tło to...białe tło po prostu ;) Kilka dopieszczeń w programie graficznym, ale głównie jest to kwestia ćwiczeń i prób :)


    Kiki: spróbuj z masłem i z jajkiem:) A ja spróbuję następnym razem z rodzynkami, jakoś nie pomyślałam o tym wcześniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne :) ja dodaję doo ryżu gotowanego na mleku jabłka wcześniej podsmażone na maśle z cukrem i cynamonem :) i też zapiekam, czasem zalewam jeszcze śmietaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam pierwszy raz w życiu :) Bardzo smaczne :) Dziękuje za fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. proste i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. W Niemczech zwane jako Reiskuchen(ciasto ryżowe) i serwowane jako deser.Dziwiono się, że jemy to np. na obiad ....

    OdpowiedzUsuń
  9. Niam...pysznie wyglada, i smakuje! Dziekuje za przepis inny rzeczywiscie niz ja robilam do tej pory.Niestety moj maz ma dlugie zeby na to danie ( niewie co dobre ;-) ) ale ja i nasz 3 latek wcinamy te pysznosci.Pozdrawiam Wszystkich smakoszy!

    OdpowiedzUsuń
  10. poezja gratulacje , zrobiłem, ale do jabłek dałem jeszcze orzechy włoskie roztarte i trochę parmezanu do ryżu. aha i zamieniłem mleko na jogurt:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za przepis, proste i smaczne. I zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mrrr pyszotka! zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. sprobowalam, wyszlo przepyszne. specjalnie kupilam kokilki, w ktorych ryz wyglada wysmienicie! :) blog dodaje do ulubionych :)

    ps. przepis wydrukowany, wyladowal w moim zeszycie z przepisami :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Domownicy byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej, swietny przepis! Dzieki!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis! Moj przeziebiony 2-latek, ktory nie przepada za ryzem- wcinal az mu sie uszy trzesly :)
    Dziekuje i dodaje blog do ulubionych ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. robię ten ryż już chyba z 6 raz, zawsze wychodzi super.
    Wcześniej robiłam taki suchy...
    Ale już do tamtego przepisu nie wrócę.
    Ten ryż jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten przepis jest rewelacyjny. Dzisiaj mój chory mąż miał życzenie "daniowe" - myślałam, ze będzie golonka albo wołowina a on w gorączce cicho wymówił: "zjadłbym tego twojego zapiekanego ryżu z jabłkami, on mnie uzdrowi" ;-)
    No to do dzieła!!

    OdpowiedzUsuń
  19. dobrze też smakuje, jak po upieczeniu poleje się syropem klonowym:) PYCHA!!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...