piątek, 4 listopada 2011

Antipasti: Bruschetta z łososiem, pomidorem i gorgonzolą

 Nie masz czasu na przygotowanie posiłku? Chcesz przegryźć coś ciepłego i smacznego? Na pomoc przychodzi włoska bruschetta, czyli chleb z pieca.

U mnie wydanie z pomidorem, łososiem i serem pleśniowym
Pycha!



Bruschetta z łososiem, pomidorem i gorgonzolą

Składniki (ilość według uznania)
  •  bagietka
  •  pomidor
  • łosoś wędzony
  • kawałek gorgonzoli
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
Piekarnik nagrzej do 170°C

Bagietkę pokrój pod skosem na kromki i posmaruj każdą oliwą. Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki a następnie pokrój w kostkę. Łososia pokrój w paski. Ułóż pomidora i łososia na kromeczkach, posyp pokruszoną gorgonzolą i bazylią. Piecz przez 10 minut.





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam bruschetta :) Czasami robię szybszą wersję- chleb opiekam w tosterze i smakuję oliwą z przyprawami, na to nakładam jakiś farsz. Nie ujmuje to im smaku, a można coś zjeść na prawdę "w biegu"
    Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest bruschetta, lecz crostini - ma znaczenie rodzaj użytego pieczywa. Jak sama napisałaś, bruschettę robi się z chleba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny blog, będę zaglądać! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę to jeść, już teraz, natychmiast! Wszystkie smaki, które tu są uwielbiam, w szczególności, gdy występują w sowim towarzystwie:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...