wtorek, 8 listopada 2011

Sernik truflowy

Obiecywałam sobie niedawno, ze koniec z sernikami na jakiś czas, przecież są inne ciasta... Ale nie udało się. Wpadł mi do głowy pomysł, żeby połączyć smak sernika i trufli w czekoladzie....I to był strzał w dziesiątkę! Sernik jest znakomity i gorąco go polecam!






Sernik truflowy

Składniki (tortownica o średnicy 22cm):

Spód:
  • 150g herbatników
  • 60g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
  • 700g kremowego twarogu sernikowego
  • ok.300g trufli w czekoladzie
  • 4 jajka
  • 80g cukru
Polewa:
  • 30g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka cukru

Herbatniki zmiel lub drobno pokrusz. Połącz z masłem, kakaem i cukrami, a powstałymi okruszkami wylep dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).


Trufle pokrój na kawałki i ogrzewaj, najlepiej w kąpieli wodnej, lub na bardzo małym ogniu, aż połączą sie w jedną masę (będzie bardzo gęsta). Przestudź masę truflową, dodaj do niej 2-3 łyżki twarogu i zmiksuj, aż się połączy i rozrzedzi. Dodaj resztę twarogu oraz cukier, a następnie miksuj całość dodajac po jednym jajku. Wylej masę na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na pół godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz jeszcze godzinę.
Wyjmij sernik z piekarnika i wystudź, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

 Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuść w gorącym mleku i dodaj do czekolady. Wyłóż polewę na  zimny sernik, udekoruj otartą skórką pomarańczy i wstaw do lodówki.




36 komentarzy:

  1. Cudowny!
    Może choć kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, niestety dziś rano zjadłam ostatni...i już za nim tęsknię :(

    OdpowiedzUsuń
  3. I co, ciasto smakuje truflami, czy tez traci ten specyficzny aromat?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie, też jestem ciekawa, czy trufle są wyraźnie wyczuwane w smaku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest pomysł! Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakuje truflami, wyczuwalna jest czekolada i rum, ale ser nadaje lekkiej kwaskowatości, przez co nie jest mulące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym dodal do tego troche alkoholu, bo w truflach jest tylko aromat;>

    OdpowiedzUsuń
  8. Jasne że można dodać alkohol, ale wtedy sernik będzie alkoholowy ;) No i dodatkowo masa się rozrzedzi.

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko! co za cudo;)uwielbiam serniki,ale takiego jeszcze nie jadłam,boski!!

    OdpowiedzUsuń
  10. wiesz co -takie serniki powinny być zakazane!
    ser, czekolada, trufla -przecież to uzależnia!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Masz mi taki zrobic jak wrocisz do Zywca - zjem a reszte zabiore do domu i powiem ze to ja zrobilem;p

    OdpowiedzUsuń
  12. To musi być wspaniałe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Prawdziwa rozpusta i rozkosz dla podniebienia. :) Uwielbiam smak truflowy, piłam nawet taką kawę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada na ciezki i mazisty, dokladnie takie lubie najbardziej...

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana! mój dzisiejszy sernik z twoim to sie nawet nie rowna :( cuuudo! z racji ze jestem na sernikowej fazie, wykonuje go w przeicagu tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. i to się własnie nazywa sernik idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam trufle :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szał!!! trufle uwielbiam więc taki serniczek to musi być bajka!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny, osobiście dodałam więcej trufli bo uwielbiam je. ;) Jeżeli lubisz serniczki a przydałoby się coś innego to znalazłam 'gotowane' ciasto istna bajka a konsystencja niczym sernik. :)
    Tu masz przepis jeśli chciałabyś spróbować czegoś nowego: http://niebieskapistacja.blox.pl/2010/06/Bajaderka-II.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję :) Wygląda pysznie, kiedyś wypróbuję ;>

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłem go! brak słów! zjadłbym od razu cały :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zapisuję i chcę go na Święta!
    Dzięki! :*

    OdpowiedzUsuń
  23. wypróbowałam i polecam na 100%!!! jest naprawdę pyszny, choć bardzo słodki - ale ja uwielbiam takie rzeczy ;)
    zmieniłam tylko polewę, dałam co akurat miałam na stanie, więc nie wiem jak smakuje z oryginalną

    OdpowiedzUsuń
  24. Przymierzam się do niego jak kot do jeża :P Przyznam Ci,że NIGDY nie piekłam serników, robiłam tylko te na zimno. Niestety jestem uzależniona od trufli i w ogóle truflowego smaku. Marzę,by mi się udało takie ciasto. Twoje wygląda tak ładnie, tak smakowicie. Boję się,że mi się albo nie dopiecze, albo przypali... :( Kusisz mnie ogromnie tym przepisem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sea, serniki są banalnie proste :) Zrób dokładnie według przepisu, to nic złego się nie stanie, poza tym ja moje serniki piekę w niskiej temperaturze ale za to długo, więc jest mała szansa na przypalenie ;)Ważne, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, oraz żeby nie napowietrzać masy za bardzo mikserem (miksować krótko i na niskich obrotach), wtedy nie ma ryzyka, że sernik urośnie, popęka i opadnie. Nie bój się spróbować i napisz jak wyszło:)

      Usuń
    2. AAA!Kochana jestes, ze sie pofatygowalas az do mnie z odpowiedzia:)
      Przyznam szczerze,że wiele wiele Twoich przepisów mnie kusi, masz niesamowite pomysły łączenia smaków :) Pójdę za Twoją radą i upiekę jeden,próbny. Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Zamelduję się u Ciebie w tygodniu z informacją jak mi poszło :) Buziaki i miłego popołudnia:)

      Usuń
    3. Aha-jeszcze jedno. Może jest jakiś ser/twaróg który polecasz? Niestety wchodzi w grę tylko ten zmielony, ponieważ nie mam maszyny, by ser przemielić. Pozdrawiam

      Usuń
    4. Jeżeli nie masz możliwości zmielenia własnego sera, to musisz kupić wiaderkowy. Jednak z tymi serami to bywa różnie, nieraz twaróg tej samej firmy raz jest bardzo gęsty a raz rzadki;/ nie wiem dlaczego tak się dzieje. W każdym razie szukaj twarogu który w składzie ma po prostu "twaróg" i nie więcej. Wszelkie miksy ze skrobią, czy żelatyną odpadają. Ja lubię twaróg z Lidla, albo z Carrefoura (producentem jest Dr.Oetker, a jest tańszy;))

      Usuń
    5. O! Dzieki za podpowiedz :) TO jutro skocze i obadam sklady :) Sama bym chciala najprostszy twarog np z Czarnkowa(podobno na nim serniki zawsze wychodza) ale tak jak mowie - niestety nie mam jak zmielic :/ Dziekuje za wszystkie dobre rady:) Pieke go na swieta,zawioze do domu, jak nie wyjdzie to sama zjem o !:D

      Usuń
    6. Kupiłam w Lidlu 1kg ser Pilos. Mielony, w składzie nie ma żadnych dziwnych dodatków. Może wyjdzie :) Dziękuję Gabko, w sobotę piekę wg Twojego przepisu :) Buziaki!

      Usuń
    7. Gabko. To byl sernik wszechczasów. Na moja mala rodzinke zrobilam 1 cala blache(!!!) ciacha. W 2 dni juz go nie bylo. WSZYSTKO rozeszlo sie w chwile, wszyscy wsuwali,az milo :) Przepis FENOMENALNY :)

      Usuń
    8. Bardzo się cieszę że smakował :) I polecam się na przyszłość

      Usuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki zwykły twaróg sernikowy z wiaderka, byleby nie byl chudy. Jak pisałam wyżej, Pilos z Lidla jest ok, dobry bedzie też dr.Oetker :)

      Usuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...