Sałatka jest bardzo łatwa oraz szybka w wykonaniu i idealnie sprawdzi się zarówno jako letni, szybki obiad jak i przystawka do eleganckiej kolacji.
Sałatka z krewetkami
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie mrożonych krewetek black tiger (250g)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1/2 opakowania sera feta
- 2 garści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- trochę oleju do smażenia
Krewetki rozmroź i wypłucz w ciepłej wodzie. Usuń ogonki (nie musisz tego robić, ale krewetki bez ogonków lepiej się je, bo nie trzeba dłubać palcami w talerzu;). Umieść krewetki w misce, dodaj rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Odstaw na 10 minut.
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż a następnie pokrój na cienkie półplasterki. Posyp solą i pieprzem.
Wrzuć krewetki na gorącą patelnię z niewielka ilością oleju. Podsmaż przez ok2-3 minuty. W tym samym czasie, na drugiej patelni zrób to samo z cukinią- smaż na dużym ogniu ciągle mieszajac, ąz cukinia zmięknie i stanie się troszkę bardziej przezroczysta.
Wyłóż cukinię na talerz, na to krewetki, posyp fetą pokrojoną w kostkę a na wierzchu ułóz rukolę. Polej świeżą oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Na zdjęciu talerz udekorowany jest pesto z rukoli, na które przepis pewnie niedługo podam ;)
Dodaję przepis do 2 akcji:
Takie lekkie salatki to doskonale pozywienie na lato!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje. Muszę się w końcu przekonać do krewetek.
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńtaka sałatka też idealna na te upały !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Sałatka idealna,świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Sałatka przepyszna! Wszystkim bardzo smakowała:)
OdpowiedzUsuń