niedziela, 29 lipca 2012

Kawa mrożona- idealny napój na upalne niedzielne popołudnie

Nie każdy ma w domu ekspres ciśnieniowy i nie każdy może zaparzyć sobie samodzielnie pyszną kawę. Ja mam i mogę, ale jeżeli chodzi o kawę mrożoną- to po stokroć wolę tą zrobioną domową metodą szejkerową (słoikową) z kawy rozpuszczalnej :) I ją Wam dziś prezentuję.

A jak smakuje?

"Hmmm...Siostrunia, różne kawy piłam i były dobre, ale Twoja przebija wszystko!"



Kawa mrożona

Składniki na 1 szklankę:
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (ja zwykle używam słodzika)
  • niepełna szklanka zimnego mleka
  • 2-3 kostki lodu
  • łyżka lodów waniliowych/bakaliowych/czekoladowych (opcjonalnie, ale warto ;))

Wszystkie składniki umieść w szejkerze (w razie braku użyj półlitrowego słoika- świetnie się sprawdza, pod warunkiem, że ma szczelną zakrętkę) i potrząsaj przez 1-2 minuty, aż kawa się rozpuści. Przelej do szklanki i z rozkoszą ugaś swoje pragnienie oraz chęć na kawę :)





























10 komentarzy:

  1. Taki komplement to jest coś :) Ta kawa wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno dawno temu, jak byłam jeszcze małoletnia, z koleżanką maniakalnie wręcz uwielbiałyśmy mrożoną kawę. Robiłyśmy ją właśnie metodą słoikową (lub butelkową, w zależności, co było pod ręką). Najlepsza na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam mrozona kawe!
    Twoja musi byc pyszna :-) w koncu jak takie komplementy zbiera!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kawę, a mrożoną to już w ogóle :) w jakim programie robisz takie fajne napisy na fotografiach :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kama, napisy można zrobić w każdym programie graficznym, tu jest darmowa wersja:
      http://www.dobreprogramy.pl/GIMP,Program,Windows,13219.html

      Usuń
  5. kiedyś myślałam że zrobienie mrożonej kawy jest bardzo skomplikowane. Dzisiaj...? robię je prawie codziennie w najróżniejszych wersjach

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis na błyskawiczną kawę :) właśnie popijamy z mamą :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. przy obecnej pogodzie jak znalazł :) piję właśnie ale z lodami kokosowymi.... pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis tym bardziej, że na dworze zaczyna robić się bardzo gorąco :). Uwielbiam pić kawę, w szczególności świeżo zmieloną w młynku. Zawsze parzę ją przy użyciu specjalnego zestawu do parzenia kawy, w który zaopatrzyłem się na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Parzenie kawy jest bardzo ważne i ma duży wpływ na jakość smaku tego napoju.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...