Uwaga:
W żadnym wypadku nie próbuj liczyć kalorii! Zjedz kawałek i oddaj się rozpuście bez wyrzutów sumienia.
Brownie z krówkami
Składniki (na kwadratową tortownicę o boku 24cm):
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 180g masła
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- kilka krówek
- ew. łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu rumowego
Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź, a następnie wymieszaj z jajkami.
Dodaj cukier, mąkę i sól ( +ekstrakt lub aromat), wymieszaj wszystko na gładką masę. Krówki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Umieść całość w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.
Po ostudzeniu pokrój w kwadraty i delektuj się grzechem w czystej postaci :)
ale fajny pomysł! bardzo smakowicie Ci to wyszło :)
OdpowiedzUsuńjakie ładne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńoj, mam ochotę.. porwać kawałeczek!
Coś mi się wydaje, że na jednym kawałku by się u mnie nie skończyło ;) Niebiańskie.
OdpowiedzUsuńDlatego zapakowałam Lubemu większość do pracy, żeby się podzielił ze znajomymi ;)
OdpowiedzUsuńciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńukochane krówki i ulubione czekoladowe brownies - komentować chyba nie muszę... ;)
OdpowiedzUsuńZakrawa na brownie idealne dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Biorąc pod uwagę, że jestem totalnym beztalencie w kwestii gotowania to brownie wyszło niebiańskie. Prosty przepis, a rezultat powalający :)
OdpowiedzUsuńTak,istnieje ktoś, kto nie lubi brownie- moja wiecznie zrzędliwa babcia. Ona lubi albo tłuste torty, albo suche jak wiór babki (obrzydliwość). Jak widziała u mnie kiedyś brownie to skomentowała,że jakieś niedopieczone chyba i mokre to ciasto. A ja WŁAŚNIE za takim szaleję. UWIELBIAM wilgotne, ciężkie i mocne czekoladowo ciasta. Niestety każdemu nie dogodzisz ;) Pomysł z krówkami miałaś REWELACYJNY. Pozwolę go sobie odtworzyć Mistrzu:)
OdpowiedzUsuń