Francuska zupa cebulowa
Składniki na 4 porcje:
- 5-6 dużych cebul
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- ok. 1 czubata łyżka tymianku (najlepiej świeżego- jeżeli nie masz, nada się również suszony)
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- litr bulionu warzywnego
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba
- tarty żółty ser
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. W garnku rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę i smaż często mieszając, aż cebula się skarmelizuje- nie może być jedynie zeszklona, ale też nie przypalona! Powinna mieć ładny, karmelowy kolor- smażenie potrwa ok.30 minut. Jeżeli chcesz aby zupa była gęstsza i bardziej zawiesista, to na tym etapie dodaj łyżkę mąki pszennej- ja tego nie zrobiłam, ponieważ wolę zupy bez zagęszczaczy.
Gdy uznasz, że cebula ma już odpowiedni kolor dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz trochę soli i tymianek. Wlej do cebuli wino i gotuj, aż płyn częściowo odparuje. Dodaj bulion i gotuj zupę jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu.
Gotową zupę przelej do bulionówek, posyp grzankami* i startym serem. Wstaw na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści i zapiecze (oczywiście zapiekanie można pominąć, ser i tak rozpuści się pod wpływem gorącej zupy)
* Grzanki: kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, upiecz w tosterze lub w piekarniku.
Zapowiada się bardzo ciekawie, bo lubię takie zupy :-) Sama też taką popełniłam, baaardzo podobną :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda pyszniutko:)dawno jej nie jadłam i chyba już pora ja przygotować.
OdpowiedzUsuńserowe grzanki, pycha!
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam bloga wzdłuż i wszerz, jest super!!! Dodaję do obserwowanych, będę często zaglądać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję i oczywiście zapraszam jak najczęściej :)
UsuńZdjęcia zachęcają do zrobienia tej zupy :)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię jesień, jej kolory. nawet te chłodne wieczory mają coś w sobie :) zupę cebulową muszę w końcu zrobić, przepis zapisuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie podana,uwielbiam cebulową :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pyatnie odnośnie zupy, czy wino jest składikiem niezbędnym?czy mozna pominąć?
OdpowiedzUsuńOczywiście można pominąć, ale zupa będzie wtedy inaczej smakować, straci charakterystyczny, kwaśny smak. Wiem, że kupowanie butelki wina specjalnie do zupy może wydawać się bez sensu, ale jest na to rada: resztę wina warto zamrozić w małych porcjach (w foremce do lodu)- potem jest zawsze pod ręką i można dodawać do różnych dań.
Usuńdziękuję za odpowiedź i radę:)
UsuńA co to jest "żabek" ? ;)
OdpowiedzUsuńChochlik się wkradł ;) już poprawiam, dziekuje :)
Usuńwygląda apetycznie i mam ochotę spróbować, ale przyznam, że jestem trochę zaskoczona, bo zupa cebulowa kojarzyła mi się (nie robiłam jej jak dotąd)z cebulą zeszkloną tylko a nie taką karmelizowaną, bo to daje inny kolor zupie no i oczywiście innym smak niż z takiej zeszklonej
OdpowiedzUsuńkira
wlanie ja robie:)mam nadzieje ze wyjdzie pyszna...
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Co prawda nie miałam białego wina więc dałam czerwone ale i tak wyszła zupka genialna. Wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszny przepis. Podziele się nim u siebie. :)