wtorek, 4 września 2012

Nalewka z orzechów laskowych

Coś dla wielbicieli słodkich trunków wysokoprocentowych :) To jedna z pierwszych moich nalewek, smak ma bardzo ciekawy i nadaje się zarówno do wypijania wprost z kieliszka, jak i polewania lodów, lub jako dodatek do kawy. Bardzo wyczuwalny jest charakterystyczny, lekko cierpki smak orzecha laskowego- w końcu alkohol wyciągnął z niego to co najlepsze. Nalewka jest dosyć mocna, dlatego można dodać do niej na końcu mleko skondensowane, wtedy powstanie pyszny, gęsty likier. Ja prezentuję ją w wersji pierwotnej- klarownej o przepięknym bursztynowym kolorze.

Przepis pochodzi z książki Złota księga nalewek autorstwa Anny Rodak- Śniecińskiej.




Nalewka orzechowa angielska

Składniki:
  • 1,5 szklanki łuskanych orzechów laskowych
  • 2 laski wanilii
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 100g cukru (użyłam trzcinowego)
  • 100ml wody
  • 0,75l wódki 40%

Posiekaj orzechy i wrzuć do gąsiorka albo dużej szerokiej butelki (słoja) razem z przekrojonymi wzdłuż laskami wanilii i zielem angielskim. Zalej wódką, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsając.
Po dwóch tygodniach przecedź całość przez sito wyłożone gazą i mocno wyciśnij orzechy (Nie wyrzucaj ich! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciasta lub jako nadzienie do pralinek). Przefiltruj przez bibułę ( może być wata lub filtr do kawy). Połącz z przestudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody. Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na jeszcze 3 tygodnie alby nalewka dojrzała.



10 komentarzy:

  1. Mi marzyła się z włoskich ale przespałam bo podobno w młodych się robi.Może na pocieszenie nalewkę z laskowych zrobię:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do zabawy z okazji pierwszych urodzin naszego bloga :)

    http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/08/urodzinowe-candy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam nalewki z orzechów laskowych. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest fantastyczna teraz robie swoja

    OdpowiedzUsuń
  5. wcale się nie dziwie ; dodanie wanilii w laskach,cukru trzcinowego - brązowego ,że nalew jest brązowo-bursztynowy !!!
    nalew 'klasyczny ' jest słomkowy jasny i dodaje się miodu AKACJOWEGO .
    Od lat robię w starej wersji tylko ekstrahuję alkoholem 70 viol % następnie stężenie wyrównuje syropem cukrowym i wodą zdemi.

    OdpowiedzUsuń
  6. czyli krótko mówiąc z bimberkiem... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. UMIESZ ZROBIĆ LIKIER JASNY Z ORZECHÓW LASKOWYCH ?
    *WANILINA
    **ACETYLOWANILINA
    *** MIODEK ALE AKACJOWY
    Madrej głowie dość dwie słowie ...) w tym kolorze to nie sztuka ____z orzecha
    /-/ Dziadek nalewkarz

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy dodajemy mleko skondensowane? Po przefiltrowaniu? I w jaki sposób się dodaje tak po prostu wymieszać?

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...