Przepis pochodzi z książki Złota księga nalewek autorstwa Anny Rodak- Śniecińskiej.
Nalewka orzechowa angielska
Składniki:
- 1,5 szklanki łuskanych orzechów laskowych
- 2 laski wanilii
- 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
- 100g cukru (użyłam trzcinowego)
- 100ml wody
- 0,75l wódki 40%
Posiekaj orzechy i wrzuć do gąsiorka albo dużej szerokiej butelki (słoja) razem z przekrojonymi wzdłuż laskami wanilii i zielem angielskim. Zalej wódką, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsając.
Po dwóch tygodniach przecedź całość przez sito wyłożone gazą i mocno wyciśnij orzechy (Nie wyrzucaj ich! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciasta lub jako nadzienie do pralinek). Przefiltruj przez bibułę ( może być wata lub filtr do kawy). Połącz z przestudzonym syropem ugotowanym z cukru i wody. Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na jeszcze 3 tygodnie alby nalewka dojrzała.
Mi marzyła się z włoskich ale przespałam bo podobno w młodych się robi.Może na pocieszenie nalewkę z laskowych zrobię:)))
OdpowiedzUsuńco za piękny kolor!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam nalewki z orzechów laskowych. :)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczna teraz robie swoja
OdpowiedzUsuńwcale się nie dziwie ; dodanie wanilii w laskach,cukru trzcinowego - brązowego ,że nalew jest brązowo-bursztynowy !!!
OdpowiedzUsuńnalew 'klasyczny ' jest słomkowy jasny i dodaje się miodu AKACJOWEGO .
Od lat robię w starej wersji tylko ekstrahuję alkoholem 70 viol % następnie stężenie wyrównuje syropem cukrowym i wodą zdemi.
czyli krótko mówiąc z bimberkiem... ;-)
OdpowiedzUsuńUMIESZ ZROBIĆ LIKIER JASNY Z ORZECHÓW LASKOWYCH ?
OdpowiedzUsuń*WANILINA
**ACETYLOWANILINA
*** MIODEK ALE AKACJOWY
Madrej głowie dość dwie słowie ...) w tym kolorze to nie sztuka ____z orzecha
/-/ Dziadek nalewkarz
Kiedy dodajemy mleko skondensowane? Po przefiltrowaniu? I w jaki sposób się dodaje tak po prostu wymieszać?
OdpowiedzUsuńTak, po prostu wymieszać :)
UsuńOk, dziękuje za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńA proszę mi powiedzieć czy najlepiej dodać mleko słodzone czy niesłodzone?
OdpowiedzUsuńNalewka jest rewelacyjna. Zrobiłam swoją kilka miesięcy temu i już nie ma ani kropelki. Za rok powtórzę na pewno.
OdpowiedzUsuńciekawe co z tego wyjedzie! :-)
OdpowiedzUsuń