Jeśli chodzi o ciasto kruche postanowiłam wypróbować przepis na pełnoziarniste z bloga Feed Me Better. Efekt- tarta smaczna, ale twarda, nadająca się do jedzenia z ręki jak pizza- sztućce nie dają jej rady ;) Nie wiem czy to można nazwać wadą, ale ja chyba wolę bardziej delikatne ciasto w tarcie ;)
W każdym razie smakowo polecam, szczególnie z nadzieniem z pstrąga wędzonego, który doskonale komponuje się z cieciorką i świeżą rukolą.
Pstrąg pochodzi z prosto z górskiej hodowli, jest całkowicie naturalny, bez chemii i konserwantów. Takiego też polecam, jeżeli macie dostęp. Jeżeli nie, sprawdzi się też ten supermarketowy, ewentualnie pakowane filety. W ostateczności możecie użyć tuńczyka z puszki ;)
Pełnoziarnista tarta z wędzonym pstrągiem, cieciorką i rukolą
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)
- 3 łyżki otrębów lub mąki żarnowej
- 50g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 50ml lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 średniej wielkości pstrąg wędzony lub 2 filety (można zastąpić go inną rybą lub tuńczykiem z puszki)
- puszka cieciorki
- 1 jajko i 1 białko (pozostałe z żółtka zużytego do ciasta)
- ząbek czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- trochę mleka
- sól i pieprz
- rukola do dekoracji
Ciasto:
Wszystkie składniki posiekaj drobno nożem a następnie zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy większej niż forma, przenieś go do formy, dociśnij i odetnij brzegi. Jeżeli ciasto nie współpracuje i nie chce się dobrze rozwałkować, to możesz po prostu wylepić nim formę.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i dociśnij ceramicznymi kulkami lub suchą fasolą, aby nie rosło. Wstaw do piekarnika na 15 minut (180°C).
Pstrąga porwij na małe kawałki usuwając z niego ości. Cieciorkę odsącz z zalewy.
Śmietanę, mleko, jajka, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soli i pieprz połącz dokładnie na gładką masę.
Z tarty usuń obciążenie i papier, ułóż kawałki pstrąga, wysyp cieciorkę i zalej wszystko masą jajeczno-śmietanową. Wstaw ponownie do piekarnika na ok 30 minut- aż masa się zetnie.
Po wyjęciu z piekarnika posyp tartę świeżą rukolą i spożywaj na ciepło, na zimno, odgrzewane i jak Ci tylko przyjdzie do głowy :)
Dodaję do akcji:
Pysznie tutaj u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam dziś tarte ale z owocami lesnymi:)
OdpowiedzUsuńbardzo interesująca propozycja!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na tartę, z takimi składnikami jeszcze nie widziałam, pyszna :)
OdpowiedzUsuńPiękna i zdrowa tarta,bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie, tym bardziej że nie miałam jeszcze okazji wykorzystać cieciorki w sowich daniach
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest pyszna :)
UsuńZ przyjemnością nominowałam Cię do Verstile Blogger Award, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis!
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię przy okazji zaprosić na stronę znajdzprzepisy.pl gdzie możesz dodać swojego bloga do listy Top Blogi.
Pozdrawiam serdecznie!