sobota, 30 kwietnia 2011

Idealne śniadanie: placuszki owsiane

Idealne, ponieważ doskonale zastępuje owsiankę i zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do rozpoczęcia dnia. Robię placuszki w dwóch wersjach, w zależności od humoru- z całymi płatkami lub zmiksowane. Bardzo często goszczą na naszym porannym stole :)




























Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem

Składniki na jedną porcje (ok. 10 małych placuszków):

  • 40g płatków owsianych górskich (ok.4 łyżki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu/cukru)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 małe słodkie jabłko

Placuszki najsmaczniejsze są, jeżeli masę przygotujemy wieczorem. Wtedy płatki dobrze nasiąkną i masa nie jest zbyt rzadka. W takim przypadku warto dodać do masy jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego lub serka.

Masa: Płatki umieść w miseczce, dodaj jajka, syrop, cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli masz ochotę na wersję zmiksowaną- zrób to teraz, blenderem (placuszki są cienkie i gładkie, smakują troszkę inaczej). Dodaj starte jabłko (razem ze skórką) i wymieszaj. Masa jest gotowa do smażenia (lub do wstawienia do lodówki na całą noc :) )

Smażenie: Patelnię teflonową cienko wysmaruj dobrej jakości olejem. Na rozgrzanej patelni formuj z masy zgrabne placuszki, smaż na małym ogniu z obu stron aż się zezłocą.

Podawaj z miodem/ syropem klonowym/ cukrem pudrem/ dżemem/ serkiem homogenizowanym.

1 komentarz:

  1. Masakra, gdybym miala tyle kasy to zrobilabym wszystkie przepisy:) zapisalam sobie w ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...