Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
Składniki na jedną porcje (ok. 10 małych placuszków):
- 40g płatków owsianych górskich (ok.4 łyżki)
- 2 jajka
- 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu/cukru)
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 małe słodkie jabłko
Placuszki najsmaczniejsze są, jeżeli masę przygotujemy wieczorem. Wtedy płatki dobrze nasiąkną i masa nie jest zbyt rzadka. W takim przypadku warto dodać do masy jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego lub serka.
Masa: Płatki umieść w miseczce, dodaj jajka, syrop, cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli masz ochotę na wersję zmiksowaną- zrób to teraz, blenderem (placuszki są cienkie i gładkie, smakują troszkę inaczej). Dodaj starte jabłko (razem ze skórką) i wymieszaj. Masa jest gotowa do smażenia (lub do wstawienia do lodówki na całą noc :) )
Smażenie: Patelnię teflonową cienko wysmaruj dobrej jakości olejem. Na rozgrzanej patelni formuj z masy zgrabne placuszki, smaż na małym ogniu z obu stron aż się zezłocą.
Podawaj z miodem/ syropem klonowym/ cukrem pudrem/ dżemem/ serkiem homogenizowanym.
Masakra, gdybym miala tyle kasy to zrobilabym wszystkie przepisy:) zapisalam sobie w ulubionych:)
OdpowiedzUsuń