Tak też było w tym przypadku. W planach- wyjazd do mamy Lubego. Może by coś upiec? Hmmm...jest mąka, jest miód, jogurt i samotna pomarańcza, na którą nikt nie zwraca uwagi...Muffinki!
Użyłam mąki pełnoziarnistej, dlatego są dość ciężkie i sycące, niezbyt słodkie. Idealnie nadają się na II śniadanie lub podwieczorek.
Muffiny pomarańczowe z piernikową nutą
Składniki (12 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 2 jajka
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 140g cukru
- duża łyżka miodu
- 1słodka pomarańcza
- 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka dobrej jakości przyprawy do piernika ( u mnie przyprawa ze sklepu eko, smakuje i pachnie troszkę inaczej)
- 1/4 szklanki mleka
Suche składniki (obie mąki, cukier, proszek, przyprawę) połącz w jednym naczyniu.
Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę na tarce z drobnym oczkiem. Pozostałą część owocu przekrój na pół i wyciśnij część soku do drugiego naczynia. Miąższ pokrój w drobną kostkę i dodaj razem ze startą skórką do suchych składników.
Do naczynia z sokiem wbij jajka, dodaj jogurt, miód, olej, i mleko. Wymieszaj i wlej do suchych składników. Wymieszaj całość widelcem, ale niezbyt dokładnie.
Ciasto nałóż do foremek na muffinki i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaję do akcji Wasze autorskie przepisy
Bardzo ładne i zachęcające muffiny, połączenie pomarańczy i piernikowych aromatów musi być super :)
OdpowiedzUsuńNie probowalam robic moich z pomarancza. chyba zaczne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!