niedziela, 24 kwietnia 2011

Po prostu pasztet

Fakt- czasochłonny. Ale robię go na każde święta. Domownicy nie wybaczyliby mi jego braku ;)




























Delikatny pasztet drobiowy

Składniki:
  • 2 kg udek z kurczaka
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 2 pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 1 grahamka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka suszonego czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki majeranku
  • trochę mleka do namoczenia bułki
  • olej

Udka ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku wraz z obraną pietruszką. Możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość powinna gotować się dosyć długo- u mnie godzinę- aż mięso będzie odchodzić od kości. Wystudź. Letnie udka obierz: odrzuć kości i część skóry. Wywar możesz wykorzystać do zrobienia zupy.

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju razem z wątróbką. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.

Zmiel wszystko (mięso, pietruszkę, cebulkę, wątróbkę i bułkę) w maszynce do mielenia mięsa i przełóż do miski. Dodaj jajka, sól i pieprz do smaku oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie (najlepiej ręką), a razie, gdyby masa była zbyt rzadka- dodaj trochę bułki tartej.

Umieść masę w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Wystudź i przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...