Delikatny pasztet drobiowy
Składniki:
- 2 kg udek z kurczaka
- 200g wątróbki drobiowej
- 2 pietruszki
- 2 duże cebule
- 1 grahamka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego czosnku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki majeranku
- trochę mleka do namoczenia bułki
- olej
Udka ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku wraz z obraną pietruszką. Możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość powinna gotować się dosyć długo- u mnie godzinę- aż mięso będzie odchodzić od kości. Wystudź. Letnie udka obierz: odrzuć kości i część skóry. Wywar możesz wykorzystać do zrobienia zupy.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju razem z wątróbką. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Zmiel wszystko (mięso, pietruszkę, cebulkę, wątróbkę i bułkę) w maszynce do mielenia mięsa i przełóż do miski. Dodaj jajka, sól i pieprz do smaku oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie (najlepiej ręką), a razie, gdyby masa była zbyt rzadka- dodaj trochę bułki tartej.
Umieść masę w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Wystudź i przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)