piątek, 22 kwietnia 2011

Muffiny i wiosna




Nie mogę nacieszyć się wiosenną pogodą, wczoraj wyruszyłam rano pobiegać nad jezioro i zachwycałam się widokami. Śpiewając głośno w lesie weszłam w stan głębokiej euforii, który trwał resztę dnia. A wieczorem upiekłam muffinki, które nie rujnują figury ;) A smakują doskonale!




























Owsiane muffinki piernikowe z jabłkami i czekoladą

Składniki na 12 szt:
  • 1 szklanka niezbyt dokładnie zmielonych płatków owsianych
  • 3/5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • 140g brązowego cukru lub (jak u mnie) 14 rozgniecionych tabletek słodzika (tylko nie takiego na bazie aspartamu)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • duża łyżka miodu
  • 4 łyżki jogurtu lub serka homogenizowanego lub kefiru
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę (razem ze skórką)
  • pół tabliczki niezbyt drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarnik nastaw na 180°C
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki z jabłkiem i czekoladą. Jedno białko ubij na sztywną pianę z dużą szczyptą soli. Resztę mokrych składników (2 białka, 3 żółtka, miód, jogurt i olej) wymieszaj trzepaczką i dodaj do składników suchych. Wymieszaj krótko, dodaj ubite białko, wymieszaj ponownie. Napełnij foremki do 3/4 wysokości i piecz 20-25 minut.

Pyszne zarówno na ciepło, jak i zimne. Smakują nawet tym, którzy nie lubią pełnoziarnistych wypieków :)

2 komentarze:

  1. Leśny obrazek jak z bajki, a mufinki na pewno wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z Żywca, nie z bajki :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...