Domowa granola
Składniki:
- 450g mieszanki różnych płatków: owsianych, jęczmiennych, pszennych, żytnich (według gustu)
- 50g otrębów owsianych
- 2 niewielkie jabłka
- 5 łyżek miodu
- 100g brązowego cukru
- 100g orzechów włoskich
- 100g orzechów laskowych
- 100g migdałów
- 100g pestek dyni
- 50g łuskanego słonecznika
- 50g wiórków kokosowych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 200g rodzynek lub innych suszonych owoców
Orzechy i migdały możesz posiekać na drobniejsze kawałki, lecz nie jest to konieczne. Z jabłka wydrąż gniazdo nasienne i zmiksuj blenderem na papkę. Nie obieraj go ze skórki!
Piekarnik nagrzej do 170°C.
Wszystkie składniki za wyjątkiem rodzynek (i/lub suszonych owoców) wymieszaj dokładnie w misce. Jeżeli jest dla Ciebie mało słodkie, możesz dodać miodu lub cukru. Wyłóż całość na dużą blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika na około 40 minut: w tym czasie musisz kilka razy przemieszać granolę i bardzo uważać żeby się nie przyrumieniła zbyt mocno. Najlepiej podczas mieszania wyjąć odrobinę, odstawić aby wystygło i spróbować czy już chrupie- bo gorąca niekoniecznie musi ;)
Gotową granolę wyjmij z piekarnika i pozwól jej wystygnąć. Wymieszaj z rodzynkami i przełóż do szczelnego słoja.
Wszystko boskie ,gdyby tylko nie te RODZYNKI ;P no chyba że w czekoladzie ;p
OdpowiedzUsuńAkurat rodzynki możesz z łatwością pominąć, lub wymienić np. na żurawinę ;>
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o granoli, dawno już nie robiłam, a to jest też fajna przegryzka jak złapie ochota na coś do chrupania:)
OdpowiedzUsuń