Waniliowy sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
Składniki:
spód:
- 200g zmielonych płatków owsianych
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 50g mąki pszennej (typ 500)
- 100g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki mleka
- łyżka miodu
- 1 kg tłustego twarogu sernikowego
- 100g białej czekolady
- 250g cukru (można wymieszać biały z brązowym)
- 5 jajek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- łyżka kaszy manny
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 100g suszonej żurawiny
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 4 łyżki konfitury z żurawiny
- czubata łyżka cukru
- sok wiśniowy do dekoracji
Składniki na spód umieść w naczyniu i rozcieraj widelcem tak długo aż powstaną lepkie okruszki. Wylep nimi dno i boki tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej folią aluminiową. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
W tym czasie zrób masę serową: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W dużej misce wymieszaj mikserem na małych obrotach cukier z kaszą i twarogiem. Dodawaj po jednym jajku, następnie ekstrakt waniliowy, przestudzoną czekoladę i śmietankę. Masa będzie dosyć rzadka.
Na przestudzony spód wysyp żurawinę i wlej masę serową. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz kolejne 60-70 minut.
Zrób polewę: Wymieszaj śmietanę z konfiturą i cukrem. Zmiksuj blenderem.
Gdy masa sernika będzie ścięta, wyjmij go delikatnie z piekarnika i polej polewą. Na wierzchu zrób kilka kleksów z soku i zrób wzorki wykałaczką. Piecz sernik kolejne 15-20 minut. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie włóż na noc do lodówki.
Życzę wszystkim spokojnych i smacznych świąt oraz udanego wypoczynku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)