Powstała w wyniku potrzeby, kiedy to na diecie nie mogłam jeść ryżu, a wymarzyła mi się moja klasyczna tuńczykowa ;)
Sałatka z zielonej soczewicy i tuńczyka
Składniki:
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 dojrzałe pomidory
- garść czarnych oliwek
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- łyżeczka majonezu (lub więcej)
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie- tak, żeby żeby była miękka, ale się nie rozgotowała. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Fasolkę i tuńczyka odsącz z zalewy.
Pomidory pokrój w kostkę, oliwki według uznania również- na połówki, a nawet w plasterki.
Warzywa z tuńczykiem umieść w salaterce i wymieszaj z sosem zrobionym z majonezu, papryki i wyciśniętego czosnku. Majonezu oczywiście można dać więcej, jeżeli nie liczysz kalorii ;) jednak ja uważam, że tyle wystarczy, nie jest go dużo, ale daje fajny smaczek.
Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy "przejdzie". O ile zostanie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)