wtorek, 10 maja 2011

Obiecany omlet, śródziemnomorskie smaki

No i jest, zrobiłam dziś na śniadanie i stwierdzam ze to jeden z moich ulubionych wariantów :)
Zazwyczaj robię go, gdy zostaną mi składniki po sałatce greckiej.



Owsiany omlet śródziemnomorski

Składniki na 1 porcję:
  • 40g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, bazylia(najlepiej świeża, posiekana) i słodka papryka
  • 50g sera feta
  • garść oliwek
  • pół dużej czerwonej cebuli (lub białej)
  • dojrzały pomidor
  • oliwa z oliwek

Płatki, jajka, czosnek i przyprawy zmiksuj w blenderze. Dodaj pokrojone oliwki, fetę (w drobną kosteczkę) oraz cebulę. Wymieszaj i wlej na rozgrzany teflon. Smaż z obu stron na małym ogniu na złoto.

Wyłóż omlet na talerz, poukładaj na nim plastry pomidora, posyp pieprzem i skrop oliwą z oliwek.


Dodaję do akcji Oliwka 2011

2 komentarze:

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...