Zazwyczaj robię go, gdy zostaną mi składniki po sałatce greckiej.
Owsiany omlet śródziemnomorski
Składniki na 1 porcję:
- 40g płatków owsianych
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia(najlepiej świeża, posiekana) i słodka papryka
- 50g sera feta
- garść oliwek
- pół dużej czerwonej cebuli (lub białej)
- dojrzały pomidor
- oliwa z oliwek
Płatki, jajka, czosnek i przyprawy zmiksuj w blenderze. Dodaj pokrojone oliwki, fetę (w drobną kosteczkę) oraz cebulę. Wymieszaj i wlej na rozgrzany teflon. Smaż z obu stron na małym ogniu na złoto.
Wyłóż omlet na talerz, poukładaj na nim plastry pomidora, posyp pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
Dodaję do akcji Oliwka 2011
oj tak, taki omlecik to byłby cudowny początek dnia;)
OdpowiedzUsuńPyszny omlecik, i jaki zdrowy!
OdpowiedzUsuń