Penne z kalafiorem, kurczakiem i cukinią
Składniki na 1 porcję:
- 50g makaronu penne (rurki)
- 100g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
- pół małej cukini
- 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
- odrobina oleju
- kolendra
- słodka papryka, pieprz, sól
- łyżeczka masła
- ser cheddar (lub inny)
Makaron ugotuj al dente. Kalafiora również- na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posyp solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstaw na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokrój w półplasterki.
Na teflonie rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż krótko kurczaka na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj masło i wrzuć cukinię. Gdy się zeszkli dodaj odsączonego kalafiora, dopraw wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodaj makaron, podduś jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłóż na talerz. Posyp tartym cheddarem.
Ciekawe połączenie. Jeszcze takiego nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony, zapisuję :D
OdpowiedzUsuńmakaronu z kalafiorem jeszcze nie jadłam :) a lubię i to i to, więc może się skuszę :)
OdpowiedzUsuń