Przepis podstawowy zaczerpnęłam od Liski z White Plate. Robiłam ją dosyć często (nic dziwnego, ja również, tak jak Liska, uwielbiam soczewicę), aż wreszcie trochę ją zmodyfikowałam. Magia! Jest gęsta i sycąca, ale nie zawiera śmietany, mąki ani zasmażki :) Zdrowa, pożywna i pełnowartościowa, taka jak lubię.
Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i kurczakiem
Składniki (na 3 porcje):
- 100g soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- 1 duża, posiekana cebula
- 150g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- pół puszki czerwonej fasoli, odsączonej
- 2-3 pokrojone ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki czerwonej pasty curry (można zastąpić chilli)
- listek laurowy
- sól, pieprz,
- łyżka papryki słodkiej
- 1-2 łyżki cukru
- opcjonalnie: ugotowany al dente, drobny makaron (ja zwykle nie dodaję)
Soczewicę zalej wodą do polowy niedużego garnka, osól i ugotuj z listkiem laurowym do miękkości (ok.20 minut)
W tym czasie na odrobinie tłuszczu podsmaż cebulkę z czosnkiem, dodaj kurczaka i obsmaż krótko na średnim ogniu. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przełóż całość do ugotowanej soczewicy, dodaj słodką paprykę i fasolkę. Gotuj jeszcze 5 minut i ew. dodaj ugotowany makaron. Podawaj zupę polaną odrobiną oliwy z oliwek. Możesz posypać startym żółtym serem.
Super zupka. Idealna na dzisiejszy (u nas nawet śnieżny) dzień. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńnooo, to pozostaje mi się tylko cieszyć że w Warszawie zaledwie pada deszcz ;)pozdrowienia
OdpowiedzUsuńW moim guście. Świetnie by mnie rozgrzała. U mnie na szczęście bez śniegu i deszczu, ale za to mroźnie i wietrznie... Ręce mi odpadały z zimna, jak musiałam wyjść na dwór
OdpowiedzUsuńChyba za wcześnie się zaczęłam cieszyć- przed chwilą zamarłam gdy zobaczyłam sypiące się płatki śniegu...
OdpowiedzUsuńNa szczęście ja dziś nie musiałam wychodzić :)
Gabko moja reakcja była podobna...
OdpowiedzUsuńno rewelacja!:) A kiedy dodajesz pastę curry?
OdpowiedzUsuń