Dodatkowo- danie jest całkiem dietetyczne
Pstrąg pieczony w czosnku i majeranku z soczewicą i pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- 2 wypatroszone pstrągi średniej wielkości
- 6 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki majeranku
- pieprz
- sól
- 100g soczewicy
- 2-3 dojrzałe pomidory
- pół niewielkiej cebuli
- olej (najlepiej rzepakowy albo ryżowy)
Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Możesz wymieszać soczewicę z odrobiną oliwy i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Pomidory i cebulę pokrój, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Ułóż pstrągi na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej olejem. piecz ok 30-40 minut (zależnie od wielkości ryb) w temperaturze 190°C.
Bardzo pomysłowe połączenie - musiało być pyszne, ale osobiście przed podaniem odcięlibyśmy mu łeb :) Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sęk w tym, że łba się nie ucina. Mój tato twierdzi że to profanacja ;)
OdpowiedzUsuńrybka pierwsza klasa. i oczywiscie w całosci.
OdpowiedzUsuńo rety, o rety!
OdpowiedzUsuńten Twój pstrąg to po prostu poezja!
smakowitości :) pstrąga lubię z rusztu http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/pstrag-z-grilla/
OdpowiedzUsuńz piekarnika też jest pyszny :)