Jedząc leczo podczas upałów czuję się...baaaaardzo wakacyjnie
Jeżeli chcesz przyrządzić leczo jak Węgrzy, użyj dużej ilości sproszkowanej papryki a olej zamień na smalec.
Leczo
Składniki na 2 porcje:
- 4 dojrzałe pomidory
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- duża czerwona papryka
- pół cukini
- pierś z kurczaka
- 2 kiełbaski wiedeńskie lub kabanosy
- 2-3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki słodkiej papryki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- chilli (ilość według uznania, powinno być pikantnie!)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju lub smalcu
Podawaj ze świeżym chlebem (pomaga zneutralizować palący smak), zacierkami lub ewentualnie ryżem.
Ja osobiście zwykle zjadam leczo solo :)
Dodaję do akcji:
To jedna z moich ukochanych letnich potraw:)
OdpowiedzUsuńP.S. chciałabym dodać Twój blog do moich obserwowanych ale nie mogę tu nigdzie znaleźć takiej opcji...jestem spoglądająca inaczej czy nie ma jej po prostu???
OdpowiedzUsuńByłabym wdzięczna za odp.na moim blogu albo za pomoca wiadomości priv:)
Dzięki:)
OdpowiedzUsuńPodobają mi sie rzeczy które lubisz:)))
Też to Lubię... ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo :) pysznie Twoje wygląda
OdpowiedzUsuńOj jak za mną chodzi od paru dni takie dobre leczo... Ja robię bez kurczaka, z samą kiełbaską, ale za to zawsze daję dużo ostrej papryki, żeby było pikantne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń