Na cienkim cieście, chrupiąca z niedużą ilością składników. Zdrowa, razowa. Dwa rodzaje.
Sos do pizzy zapożyczony od Liski
Ze szpinakiem, kurczakiem i kozim Camembertem |
z szynką, pieczarkami, oliwkami i serem |
Razowa pizza na cienkim cieście
Składniki na 2 duże pizze (dla 4 osób)
Ciasto:
- 10g drożdży
- 2 kubki mąki pszennej
- 1 kubek mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1 kubek ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pomidorów krojonych
- posiekany ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki cukru
- podsmażony z 2 ząbkami czosnku szpinak (1/2 opakowania)
- podsmażony, pokrojony w plasterki kurczak (1/2 pojedynczej piersi)
- pokrojony w plastry ser kozi camembert
- pokrojone w plasterki 2 pieczarki
- garść czarnych oliwek
- 5 plastrów szynki, pokrojonych
- starty żółty ser
Ciasto: drożdże, cukier, łyżkę mąki i część wody wymieszaj w miseczce i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn, oliwę i wyrabiaj ciasto stopniowo dodając wody. Gdy już będzie jednolite i gładkie uformuj kulę i uderz nią o blat stołu (lub dno miski). Posmaruj kulę oliwą i pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Sos: wszystkie składniki umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Piekarnik nagrzej do 220°C.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich wyrabiaj osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia: ugniataj ciasto na boki aż powstanie w miarę równomierne, cienkie koło lub prostokąt. Posmaruj pizze sosem. Na każdej ułóż odpowiednie składniki. Piecz ok 18-20 minut.
Może się schować? Chyba w mojej buzi :D
OdpowiedzUsuńZostały jeszcze 2 kawałeczki :D
OdpowiedzUsuńna taką pizzę nie trzeba byłoby mnie namawiać;)
OdpowiedzUsuńmniam! Fajne połączenia :) chętnie bym taką zjadła
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio średnio, to może załapię się chociaż na kawałeczek? Taka pizza to zdecydowanie jeden z najlepszych "comfort food" :)
OdpowiedzUsuń