Kopytka z bobu z grillowanymi polędwiczkami i sosem pieczarkowym
Składniki:
- 500g bobu
- ok.100g mąki lub trochę więcej ( w zależności ile ciasto wchłonie)
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 300g polędwiczki wieprzowej
- sos sojowy
- słodka papryka
- 5-6 pieczarek
- pół szklanki wody
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka maki pszennej
- łyżka oleju lub margaryny
Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz
Polędwiczkę pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z sosem sojowym, pieprzem i papryką, odstaw na 30 minut.
Bób przeciśnij przez praskę (lub zmiksuj blenderem), dodaj jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszając ręką dodawaj mąkę. Szybko zagnieć ciasto. Gdy przestanie się już mocno lepić do rąk, odrywaj kawałki i na desce podsypanej mąką formuj z nich wałeczki grubości kciuka. Pokrój pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki i odłóż. Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj partiami kopytka. Są gotowe chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
Plasterki polędwiczki zgrilluj na specjalnej patelni lub usmaż na małej ilości tłuszczu.
Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondelka z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. Dodaj sól i pieprz i podsmaż przez chwilę. Następnie zalej pieczarki wodą i duś do miękkości. W kubeczki wymieszaj śmietanę z mąką, zahartuj niedużą ilością gorącej wody z pieczarek. Wlej do rondla i zagotuj wszystko mieszając.
Też widziałam te kopytka i straszliwie mi się spodobały, dzięki za przypomnienie. Z polędwiczkami- czemu nie? :)
OdpowiedzUsuńCudowne i smakowite przepisy! Dopiero co tu wpadłam, ale wiem, że będę u Ciebie bywać częściej :) Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja również dziękuję za opinię :)
OdpowiedzUsuń