środa, 20 lipca 2011

Likier kokosowy - jak Malibu z mlekiem

Przypomniał mi się ten przepis, który znalazłam jakiś czas temu tutaj. Postanowiłam się nim podzielić ze światem, bo takie malibu jest genialne! Naprawdę. U mnie zrobiło furorę. Nadaję się do spożywania zarówno prosto z kieliszka, jak i do kawy czy do lodów. Jeżeli lubicie kokos, to nie macie na co czekać. Biegiem do sklepu po spirytus i mleko kokosowe!



Likier kokosowy

Składniki:
  • 200g wiórków kokosowych
  • opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu
  • 250ml spirytusu
  • 250ml wody (zimnej przegotowanej albo źródlanej)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego

Znajdź duży słoik, dokładnie go umyj i umieść w nim wiórki kokosowe.Dodaj cukier waniliowy, zalej wszystko spirytusem i wodą. Wymieszaj, zakręć i odstaw na 10 dni (u mnie tylko 7, bo już nie mogłam się doczekać ;) ) Codziennie wstrząsaj słoikiem.

Po upływie tego czasu wiórki dokładnie przeciśnij przez gazę do garnka. Suche wiórki wykorzystaj do ciasta (pycha!), natomiast alkohol zmiksuj z wszystkimi trzema puszkami mleka. Mleko kokosowe dobrze jest najpierw zamieszać, bo się rozwarstwia w puszce.

W razie gdyby z mleka kokosowego powstały grudki, odcedź likier przez gęste sitko.

Przelej do butelek, delektuj się i zaskakuj rodzinę i znajomych :)



Niech się szerzy dobra nowina! Dodaję do akcji "Domowy Wyrób"

Domowy wyrób

20 komentarzy:

  1. już czuję jak on obłędnie musi pachnieć;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile likieru wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. z tego co pamiętam 1,5 litra...a i tak błyskawicznie znika ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny kieliszek.
    och, ale likier. no, no..
    chociaż nie piję alkoholu, takim z pewnością bym nie pogardziła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam okazję pić kiedyś taki likier domowego wyrobu, nie wiem czy z identycznego przepisu, ale pamiętam, że był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowe wyroby alkoholowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana, Twój placek pertochemiczny zdobył najwięcej głosów:)
    Poproszę Cię o adres na maila (szufladaduszy@wp.pl), bym mogła wysłać wygrane książki.
    Buziaki słoneczne posyłam, choć w strugach deszczu***

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie ile taki likier moze stac pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciężko mi powiedzieć ile, kilka tygodni na pewno, w każdym razie po dłuższym czasie likier się psuje. Zależy pewnie od sposobu przechowywania, kiedyś zrobiłam więcej, jedna butelka stała w szafce kilka miesięcy i po tym czasie nie nadawała się już niestety do picia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, czy dodanie tak dużej ilości mleka kokosowego nie będzie zbyt duze w proporcji do samego alkoholu? Chodzi o to, żeby procent się dalej zachował, a nie był to soczek do picia. Mam zamiar dziś go zrobić, więc pytam.. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Według mnie "moc" tego trunku jest idealna, nie za słaby, nie za mocny. Zrób z przepisu i spróbuj, jeżeli będzie dla Ciebie za słaby, to zawsze możesz dolać więcej spirytusu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Likier zrobiony, był pyszny. Faktycznie idealny i nic nie musialam dodawac. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  13. No to więc dziś zrobiłam... i wychodzi rzadkie a nie dodawałam już wody, z wiórek wycisnełam połowe... wyszło takie lajtowe, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam i wyszło MEGA! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zrobiłam taki likierek i wyszedł gesty. Proszę tylko o wskazówkę; na wierzchu mojego likieru zrobił się taki gęsty "kożuszek", czy to dobrze?? Zaznaczam, ze jest on przepyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też zrobił się taki kożuszek, możesz przecedzić likier przez gazę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mleko kondensowane sie gotuje czy wlewa sie prosto z puszki...

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie zrobiłam 😊Przyznaję jest przepyszny ten likier. Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...