Teraz jestem już w Warszawie i stwierdziłam, że nadszedł idealny moment na upragnione faszerowane cukinie. Mogłabym zjeść je same, ale Luby uparł się, że musi być makaron. Jak makaron, to ja się nie sprzeciwiam ;)
Cukinie faszerowane mięsem mielonym i pomidorami z tymiankiem
Składniki na 2 porcje:
- 2 średniej wielkości, jędrne cukinie
- 1 cebula
- 200g chudego mięsa mielonego
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 2 łyżeczki pesto rosso
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki cukru
- świeża oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- odrobina oleju do smażenia
Cukinie umyj, odetnij łodyżkę i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą noża i łyżeczki wydrąż środek. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
Cebulę pokrój, podsmaż na oleju, dodaj posiekane "wnętrze" cukinii ;)
W tym czasie wstaw łódeczki z cukinii do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Do cebuli dodaj mięso. Przypraw solą i pieprzem, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Gdy mięso się podsmaży dodaj pokrojone pomidory i duś przez chwilę. Jeżeli pomidory nie są bardzo dojrzałe- możesz dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą u cukrem.
Zdejmij całość z ognia i wymieszaj z pesto rosso (nie jest to konieczne, ale daje fajny smak :) ) Wyjmij cukinie z piekarnika, włóż łyżeczką farsz do zagłębień i posyp posiekanym tymiankiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Po wyjęciu skrop cukinie oliwą z oliwek i zajadaj ze smakiem :)
Pycha!
Dodaję do akcji: Cukinia 2011
cukinia faszerowana dobra z każdym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda bardzo smacznie :)
Pyszny widok!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania.
Lubie takie lekkie, letnie dania!
OdpowiedzUsuńpiękne :D "cały pokój" u mnie w pracy właśnie wydaje ochy i achy pochwalne :D
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła taką cukinię, omnomnomnomnommm
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że z pewnością to danie powtórzę :)
OdpowiedzUsuńMagda- pozdrowienia dla "całego pokoju" :D
ale super blog!!i swietne przepisy, bede tu czesto zagladac
OdpowiedzUsuń