Może paprykarz?
Oczywiście nie Szczeciński, tylko węgierski. Danie mięsne z dużą ilością sproszkowanej papryki i ze śmietaną, podawane z kluskami kładzionymi. W moim przypadku z ryżem.
Paprykarz z kurczakiem
Składniki na 2 porcje:
- 300g piersi z kurczaka
- duża cebula
- duża papryka
- ok pół szklanki przecieru pomidorowego (takiego z kartonika)
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki kuminu lub mielonego kminku
- 1-2 łyżki słodkiej papryki
- chilli (ilość wg uznania)
- trochę oleju
- sos sojowy, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa- do marynaty
Kurczaka pokrój w plasterki i zamarynuj w sosie sojowym i podanych przyprawach. Odstaw na 30 minut.
Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj kurczaka i smaż na średnim ogniu, aż przestanie być surowy. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Dopraw całość solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem i chilli. Po chwili dodaj przecier pomidorowy i cukier. Na samym końcu dopraw śmietaną i od razu zdejmij z ognia.
Pyszny był obiad, co?
OdpowiedzUsuńbył, był...jeszcze kawka i pełen relaks :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Lubię letnie obiady.Potem taras,deser i kawa...
OdpowiedzUsuńPodoba mi się kuchnia węgierska, danie bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad:) Chętnie przetestuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a jeszcze go nie robiłam :)... muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńoj tak,
OdpowiedzUsuńobiad super!
Pyszny pomysl na kurczaka innego niz zwykle!
OdpowiedzUsuńjaka śmietana do tego ?
OdpowiedzUsuńWłaściwie to obojętne :) Najlepiej nie mniej niż 18%
OdpowiedzUsuń