wtorek, 19 lipca 2011

Paprykarz z kurczakiem. Prawdziwie letni obiad.

Miałam dziś do dyspozycji pierś z kurczaka. Co by tu zjeść na obiad? Hmmm...Luby kupił dużo papryki, która leży i leży...

Może paprykarz?

Oczywiście nie Szczeciński, tylko węgierski. Danie mięsne z dużą ilością sproszkowanej papryki i ze śmietaną, podawane z kluskami kładzionymi. W moim przypadku z ryżem.








Paprykarz z kurczakiem

Składniki na 2 porcje:
  • 300g piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • duża papryka
  • ok pół szklanki przecieru pomidorowego (takiego z kartonika)
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki kuminu lub mielonego kminku
  • 1-2 łyżki słodkiej papryki
  • chilli (ilość wg uznania)
  • trochę oleju
  • sos sojowy, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa- do marynaty

Kurczaka pokrój w plasterki i zamarynuj w sosie sojowym i podanych przyprawach. Odstaw na 30 minut.

Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj kurczaka i smaż na średnim ogniu, aż przestanie być surowy. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Dopraw całość solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem i chilli. Po chwili dodaj przecier pomidorowy i cukier. Na samym końcu dopraw śmietaną i od razu zdejmij z ognia.


10 komentarzy:

  1. był, był...jeszcze kawka i pełen relaks :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Lubię letnie obiady.Potem taras,deser i kawa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się kuchnia węgierska, danie bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na obiad:) Chętnie przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, a jeszcze go nie robiłam :)... muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysl na kurczaka innego niz zwykle!

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka śmietana do tego ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właściwie to obojętne :) Najlepiej nie mniej niż 18%

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...