sobota, 2 lipca 2011

Piernik na palonym cukrze z marchewką

- Mamuś, pieczemy coś?
- No możemy, ale co?
- Chodzi za mną marchewkowe
- Takie piernikowe?
- Mhm...
- Wiesz co?  Zróbmy taki zwykły piernik i dodamy do niego tej twojej marchewki

Pycha! Dzięki marchewce jest wilgotny i lekki.



Piernik na karmelu z miodem i marchewką

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 kostki margaryny lub masła
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szklanka mleka
  • szklanka (ciasno upakowana) startej marchewki
  • powidła do przełożenia

Zrób karmel: szklankę cukru włóż do rondelka, postaw na ogniu i czekając, aż cały się rozpuści upal na złoto, dodaj pół szklanki gorącej wody (ostrożnie!) i wymieszaj. Gdy całkowicie się rozpuści, odstaw do wystygnięcia.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika.
Przestygnięty karmel włóż do miski, dodaj resztę cukru, 2 żółtka, miód i margarynę, zmiksuj wszytsko na gładką puszystą masę. Dodawaj po trochę mąki i mleka cały czas miksując. Na końcu wymieszaj wszystko z ubitymi na sztywno białkami i marchewką. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50-55minut w 180°C

Upieczony, wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i przełóż powidłami (lub innym dżemem). Wierzch posmaruj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą  i odstaw aby stężało.




Przy okazji dodaję do akcji

Warzywa w słodyczach

10 komentarzy:

  1. Kurczę, co się dzieje. Mam ochotę na piernik, czyżby ewolucyjna mądrość mówiła mi: gromadź zapasy, zimno idzie?:) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marchewką to mogę piernik o każdej porze.
    Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie może to przez tą pogodę ;) Przyjechałam do domu, zabrałam sukienki i kostium kąpielowy a tu w Żywcu 10 stopni...

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ma kolor ten piernik.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... uwielbiam takie ciasta !
    Wygląda bardzo kusząco ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyjadę z Holandi to poproszę takie! albo rezerwuj bilet i przylatuj -to upieczemy razem :D :*** hala

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo, pamiętam jak zawsze czytałam o tym palonym karmelu i mnie strach oblatywał. A to takie proste...też mi się podoba dodatek marchewki - zwykły piernik bywa jednak za suchy...

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę że przepis z 2011 ale mam nadzieję że dostanę odpowiedź. Na jaką foremkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...