- No możemy, ale co?
- Chodzi za mną marchewkowe
- Takie piernikowe?
- Mhm...
- Wiesz co? Zróbmy taki zwykły piernik i dodamy do niego tej twojej marchewki
Pycha! Dzięki marchewce jest wilgotny i lekki.
Piernik na karmelu z miodem i marchewką
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki miodu
- 1/3 kostki margaryny lub masła
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szklanka mleka
- szklanka (ciasno upakowana) startej marchewki
- powidła do przełożenia
Zrób karmel: szklankę cukru włóż do rondelka, postaw na ogniu i czekając, aż cały się rozpuści upal na złoto, dodaj pół szklanki gorącej wody (ostrożnie!) i wymieszaj. Gdy całkowicie się rozpuści, odstaw do wystygnięcia.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika.
Przestygnięty karmel włóż do miski, dodaj resztę cukru, 2 żółtka, miód i margarynę, zmiksuj wszytsko na gładką puszystą masę. Dodawaj po trochę mąki i mleka cały czas miksując. Na końcu wymieszaj wszystko z ubitymi na sztywno białkami i marchewką. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50-55minut w 180°C
Upieczony, wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i przełóż powidłami (lub innym dżemem). Wierzch posmaruj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i odstaw aby stężało.
Przy okazji dodaję do akcji
Kurczę, co się dzieje. Mam ochotę na piernik, czyżby ewolucyjna mądrość mówiła mi: gromadź zapasy, zimno idzie?:) Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńZ marchewką to mogę piernik o każdej porze.
OdpowiedzUsuńPyszny!
No właśnie może to przez tą pogodę ;) Przyjechałam do domu, zabrałam sukienki i kostium kąpielowy a tu w Żywcu 10 stopni...
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor ten piernik.
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam takie ciasta !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco ^^
Przyjadę z Holandi to poproszę takie! albo rezerwuj bilet i przylatuj -to upieczemy razem :D :*** hala
OdpowiedzUsuńOo, pamiętam jak zawsze czytałam o tym palonym karmelu i mnie strach oblatywał. A to takie proste...też mi się podoba dodatek marchewki - zwykły piernik bywa jednak za suchy...
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWidzę że przepis z 2011 ale mam nadzieję że dostanę odpowiedź. Na jaką foremkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń25 x 35 cm :)
OdpowiedzUsuń