Bardzo czosnkowo, bardzo zielono, bardzo aromatycznie, smacznie i zdrowo:)
Roladki ze szpinakiem na fasolce szparagowej z czosnkowym ryżem
Składniki na 1 porcję:
- niewielki filet z kurczaka
- 1 brykiet mrożonego szpinaku lub kilka listków świeżego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tartej mozzarelli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sol i pieprz
- 1/4 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- niewielka ilość oleju do smażenia
- 50g ryżu długoziarnistego
- szczypta kurkumy
- ew.odrobina białego wina
Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie.
Filet rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obu stron. Na wierzch rozłóż rozmrożony szpinak wymieszany z wyciśniętym ząbkiem czosnku i doprawiony gałką muszkatołową. Posyp mozzarellą i zawiń szczelnie roladkę. Obwiąż nitką. W małym rondelku rozgrzej odrobinę tłuszczu, obsmaż roladkę z wszystkich stron a następnie dolej trochę wody i duś pod przykryciem ok 15 minut.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp suchy ryż i dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmaż ryż przez chwilę, dodaj wino, a gdy alkohol odparuje dodaj gorącą osoloną wodę z dodatkiem kurkumy. Wody powinno być objętościowo 2 razy więcej niż ryżu, jednak będzie ona odparowywać, więc trzeba będzie uzupełniać wodę w patelni. Gotuj ryż na małym ogniu często mieszając i dolewając wody w razie potrzeby, tak długo aż będzie miękki.
Gotowy ryż przełóż do jakiegoś niewielkiego naczynka (u mnie była to mała salaterka), ciasno ubij i odwróć na talerz. Fasolkę wyłóż obok ryżu, skrop ją oliwą i na nią połóż gotowa roladkę (nie zapomnij usunąć nitki! :) )
Bardzo smaczny taki zielony obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszności, lubię takie dania z drobiu. Pomysł na ryż też bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńcudna cieleń na talerzu;)
OdpowiedzUsuń