środa, 10 sierpnia 2011

Roladki ze szpinakiem na fasolce szparagowej z czosnkowym ryżem

Zielony improwizowany obiad. Tym razem dla 1 osoby.

Bardzo czosnkowo, bardzo zielono, bardzo aromatycznie, smacznie i zdrowo:)




Roladki ze szpinakiem na fasolce szparagowej z czosnkowym ryżem

Składniki na 1 porcję:
  • niewielki filet z kurczaka
  • 1 brykiet mrożonego szpinaku lub kilka listków świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka tartej mozzarelli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sol i pieprz
  • 1/4 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • niewielka ilość oleju do smażenia
  • 50g ryżu długoziarnistego
  • szczypta kurkumy
  • ew.odrobina białego wina

Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie.

Filet rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obu stron. Na wierzch rozłóż rozmrożony szpinak wymieszany z wyciśniętym ząbkiem czosnku i doprawiony gałką muszkatołową. Posyp mozzarellą i zawiń szczelnie roladkę. Obwiąż nitką. W małym rondelku rozgrzej odrobinę tłuszczu, obsmaż roladkę z wszystkich stron a następnie dolej trochę wody i duś pod przykryciem ok 15 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp suchy ryż i dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmaż ryż przez chwilę, dodaj wino, a gdy alkohol odparuje dodaj gorącą osoloną wodę z dodatkiem kurkumy. Wody powinno być objętościowo 2 razy więcej niż ryżu, jednak będzie ona odparowywać, więc trzeba będzie uzupełniać wodę w patelni. Gotuj ryż na małym ogniu często mieszając i dolewając wody w razie potrzeby, tak długo aż będzie miękki.

Gotowy ryż przełóż do jakiegoś niewielkiego naczynka (u mnie była to mała salaterka), ciasno ubij i odwróć na talerz. Fasolkę wyłóż obok ryżu, skrop ją oliwą i na nią połóż gotowa roladkę (nie zapomnij usunąć nitki! :) )









3 komentarze:

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...