Powidła piernikowe
Składniki (podaję orientacyjnie, ponieważ robiłam na oko):
- 3 kg wypestkowanych śliwek
- 1 kg cukru
- 300g gorzkiego kakao
- opakowanie przyprawy do piernika
Śliwki wrzuć do szerokiego rondla i smaż na bardzo małym ogniu ok. 3 godziny dosyć często mieszając- nie może się przypalić! Gdy część wody już odparuje dodaj cukier, a gdy się rozpuści dodawaj partiami kakao i przyprawę do piernika. Smaż całość jeszcze przez 20 minut a następnie przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem aby stygnąc słoiki zassały pokrywki.
Super pomysł! Można nimi przełożyć bożonarodzeniowe ciasta i pierniki :) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńMmmm ale mi ślinka pociekła;) świetne,ale niestety śliwek w tym roku jak na lekarstwo,chyba będę musiała się zaopatrzyć w te kupne;/
OdpowiedzUsuńO właśnie, też na to wpadłam, ale zapomniałam napisać :)
OdpowiedzUsuńTzn. można, o ile do Świąt coś zostanie ;)
Połączenie śliwek, czekolady i korzennych przypraw musi smakować znakomicie. Kusi :D
OdpowiedzUsuńTo połączenie musi być bajeczne. Idealne potem do pierników, babek czy ciastek na święta :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przymierzam się do corocznej produkcji śliwek. Z chęcią zrobię kilka słoików piernikowych, bo czekoladowe i z nutą cynamonu są przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńo mniam mniam, pyszności!
OdpowiedzUsuńJuż tęsknię za piernikowymi klimatami!
OdpowiedzUsuńNo proszę, kogo to się nie znajdzie na blogspocie :))))
OdpowiedzUsuńbrzmi smakowicie:) ...bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńNo nie wierzę.... :D
OdpowiedzUsuńGohs, zdradź mi, jak mnie znalazłaś? ;) Widzę, że prowadzisz bloga urodowego, na pewno będę na niego zaglądać :)
Mam bloga "pieprzy czy wanilia" w obserwowanych i tam komentowałaś ;) po zdjęciu poznałam :P
OdpowiedzUsuńNo proszę, świat jest mały :)
OdpowiedzUsuńO takich powidłach śliwkowych jeszcze nie słyszałam, ale na pewno będe musiała ich spróbować. Jak na razie zajadam się takimi https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe powidłami od Herbapolu. Moim zdaniem sa na prawdę bardzo dobre i na prawdę warto ich spróbować
OdpowiedzUsuń