Na początek wspomniana tarta- wyszła pyszniejsza niż się spodziewałam, więc z czystym sumieniem gorąco polecam!
A co stanie się z resztą jeżyn to się jeszcze okaże :)
Tarta z jeżynami i białą czekoladą
Składniki na formę o średnicy 26cm:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- czubata łyżka śmietany
- 200g śmietanki 30 lub 36%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szklanka umytych i osuszonych jeżyn
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj jajko, cukier oraz śmietanę i zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Formę do tarty wysmaruj masłem, ciasto rozwałkuj (na grubość ok.7mm) i wyłóż przy pomocy wałka do formy. Przyciśnij ciasto do całej powierzchni dna i brzegów formy, a wystające kawałki ciasta odetnij (możesz uformować z nich małe tartaletki:)). Przykryj całość kawałkiem papieru do pieczenia i na powierzchnię wysyp specjalne ceramiczne groszki (lub zwykła suchą fasolę albo migdały). Wstaw spód do piekarnika i podpiekaj przez 15 minut.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, trochę przestudź a następnie zmiksuj blenderem ze śmietanką, cukrem i jajkami. Wylej masę na podpieczony spód, poukładaj jeżyny i wstaw tarte do piekarnika na kolejne 30 minut- aż brzegi się zarumienią a masa zetnie. Gotową tartę wystudź i podawaj schłodzoną (najlepiej z kleksem bitej śmietany i świeżymi jeżynami).
Efekt:
A przy okazji załapałam się na akcje Sezonowo Jeżynowo oraz Tarty Na Wszystkie Sposoby
Ale zazdroszczę tego jeżynobrania... :)
OdpowiedzUsuńile tłuszczu!
OdpowiedzUsuńSpecjalnie dla Ciebie!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda pięknie! Nie wiem czy to przez połączenie kolorystyczne,ale po prostu nie mogę przestać jej podziwiać! :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam jeżyn. Tarta wygląda rewelacyjnie;)
OdpowiedzUsuńMega słodkie nadzienie;) musiała smakować znakomicie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna tarta. Musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńKalorie? Kto by je liczyl! Na widok takiej tarty od razu mija mi ochota do kalkulacji ;)
OdpowiedzUsuńJej, ale bajecznie wygląda. Jeżyny i biała czekolada to świetne połączenie smaków. W dodatku takie własnoręcznie uzbierane są najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńGabko! Piękna jest Twoja tarta! U mnie jeżyn nadal pełno w ogrodzie i chętnie wrzucą garść do takiej tarty;)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie u Ciebie - będę z apetytem zaglądać!
Pozdrawiam!
Baaardzo mi miło, zapraszam serdecznie :*
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze. Troszkę się za mocno przypiekla i z ciasta zrobiłam kratkę na górze.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wyszło , mam nadzieję że tak ;) Basia