czwartek, 8 września 2011

Restauracja w domu czyli druga rocznica Gabki i Lubego

Wczoraj w ramach rocznicy "bycia razem" postanowiliśmy z Lubym urządzić sobie elegancką kolację we własnym domu. Kolację jak w restauracji, czyli przystawka, danie główne i grzeszny deser, świece, wino i duużo czasu.

Wcześniej wspólnie ustaliliśmy menu, zrobiłam zakupy. Wieczorem Luby pięknie nakrył do stołu i z chęcią pomagał mi w  kuchni. Tym oto sposobem wspólnie wyczarowaliśmy:





Roladki z szynki szwarcwaldzkiej i rukoli
(2 porcje)

  •  6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub parmeńskiej)
  • 1/2 opakowania świeżej rukoli
  • 6 czarnych oliwek
  • serek czosnkowy
Rukolę umyj, osusz. Każdy plaster szynki posmaruj cienko serkiem, na jednym końcu ułóż listki rukoli i po 1 oliwce. Zawiń szynkę ciasno w roladkę i ułóż na talerzu.








Risotto z kurkami i polędwiczką wieprzową
(2 duże porcje)

  • 150g ryżu arbario
  • duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 70ml białego/różowego wina
  • ok. 450ml bulionu
  • 2 szczypty chilli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
  • kilka sztuk kurek
  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • chilli
  • 2 łyżki oleju
Polędwiczki zamarynuj w sosie sojowym i przyprawach min. godzinę przed przyrządzaniem dania.
Cebulę posiekaj na drobne kawałki, podsmaż na 2 łyżkach masła, wrzuć na patelnię ryż, smaż przez chwilę na małym ogniu. Dodaj wino, a gdy alkohol wyparuje wlej na patelnię 1/5 bulionu. Ciągle mieszajac powtarzaj tą czynność do wyczerpania bulionu i do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.

W tym czasie na oleju podsmaż zamarynowane polędwiczki a na maśle (osobno) delikatnie osolone kurki. Wymieszaj mięso z ryżem i grzybami.



Gorący, słodki i grzeszny suflet czekoladowy z płynnym środkiem 
(2 porcje na podstawie tego przepisu)
  • 100g (tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 20g masła (+do posmarowania foremek)
  • 30g cukru
  • trochę cukru lub mielonych orzechów do wysypania foremek
  • dowolne owoce (u mnie nektarynka i winogrona)

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z 15g cukru i z masłem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno z drugą połową cukru. Masę żółtkową wymieszaj dokładnie z czekoladą a następnie partiami dodawaj ubite białka i delikatnie połącz. Napełnij masą (wysmarowane masłem i wysypane cukrem lub mielonymi orzechami) ramekiny do 3/4 wysokości.
Wstaw suflet do piekarnika na 11 minut  (lub trochę dłużej jeżeli nie chcesz płynnego środka). Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika- wyjmując, lub nie, z foremek- z dodatkiem pokrojonych owoców.




























Wieczór zaliczam do jak najbardziej udanych :)




9 komentarzy:

  1. Po ostatnim zdjęciu widać, że na pewno był udany :P ... Wszystkiego dobrego z okazji drugiej rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nonono, przecudnie! Smakowite i widać skuteczne jeśli chodzi o zawartość afrodyzjaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolacja wspaniała!
    Kolejnych szczęśliwych rocznic.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna rocznica! życzę kolejnych, równie wspaniałych!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję :*

    Gohs, chyba masz rację ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna rocznica. Wszystko wygląda doskonale i naprawdę jak w najlepszej restauracji :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego!
    Wszystko bardzo pyszne, zwłaszcza ta przystawka mnie urzekła. No i suflet oczywiście, w końcu jestem czekoladomaniaczką ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego i kolejnych cudownych lat razem;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...