niedziela, 2 października 2011

Najlepsze muffiny. Owsiane, z bananem- na chandrę.

Przyznam szczerze, że to najsmaczniejsze muffiny, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Zamiast białej mąki w roli głównej wystąpiły płatki owsiane. W środku banan i kardamon, na wierzchu krem z serka homogenizowanego i masła.
Ja osobiście cukier zastąpiłam słodzikiem.

Muffinki są mięciutkie i delikatne, a jednocześnie wilgotne. Pięknie pachną, sa cudownie słodkie. Uleczą każdy zły humor.

Mają jeden minus- znikają w zastraszającym tempie.



Muffiny owsiane z bananami i kremem z serka

Składniki na 12 sztuk:
  • 200g płatków owsianych zmielonych na drobną mąkę
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru trzcinowego(lub 26 rozgniecionych tabletek słodzika)
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego
  • 1/3 kubka oleju
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 duży dojrzały banan
Krem:
  • 50g miękkiego masła
  • 50g cukru pudru (lub 9 tabletek słodzika)
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • szczypta kurkumy

Wymieszaj osobno suche składniki, dodaj do nich pokrojonego w kostkę banana. W drugim naczyniu zmieszaj składniki mokre po czym wlej je do suchych. Wymieszaj niedokładnie, tak żeby zostały grudki.
Rozłóż masę do foremek (możesz wyłożyć je wcześniej papilotkami) i wstaw do piekarnika na 20 minut (190°C). Po wyjęciu z piekarnika wystudź.

Masło utrzyj mikserem z cukrem i kurkumą, dodawaj po łyżce serka homogenizowanego a na końcu ekstrakt. Schłódź w lodówce.

Przełóż krem do szprycy (lub rękawa z papieru) i udekoruj zimne muffiny. Na wierzch możesz położyć plasterki banana i kawałki czekolady.



10 komentarzy:

  1. Fantastycznie się prezentują, koniecznie muszę takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne składniki! Lubię takie pełnoziarniste wypieki:) Apetyczne muffinki

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają, ja tez mam chandrę! Potrzebuję Twoich muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo polecam, są naprawdę pyszne! W razie dużego doła należy dorzucić posiekaną czekoladę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają i fajnie wymyśliłaś z tą mąką z płatków owsianych.Muszę je zrobić bo język mi ucieknie...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że mąka owsiana jest dużo smaczniejsza niż pszenna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ¿ Tienes traductor ?. No lo veo...
    Me gustaría comprender el texto.
    ¡ Gracias !

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałem tylko tłumacz ... Dobrze!.
    Będę odwiedzających bloga.
    Pocałunek!
    www.cocinarparalosmios.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj! Tak pięknie wyglądają, że na pewno pomagają na chandrę. Ja jestem wierna bananowym muffinkom Nigelli, ale jestem pewna, że te są równie wyśmienite ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne te muffiny są, koniecznie do zrobienia w najbliższym czasie:D

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...