Penne z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym
Składniki na 2 porcje:
- 300g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 opakowania szpinaku świeżego lub mrożonego (całe liście)
- 150g sera pleśniowego (np. gorgonzola, Lazur)
- 200g penne
Makaron ugotuj al dente.
Podsmaż kurczaka na głębokiej patelni, dodaj rozmrożony szpinak (jeżeli używasz świeżego to wypłucz go i osusz) i przesmaż chwilę, przyprawiając go według gustu solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokrojony na kawałki ser pleśniowy i mieszaj całość, aż ser się rozpuści.
Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podawaj skropione świeżą oliwą z oliwek
Dodaję przepis do akcji "Viva Italia!"
Uwielbiam takie połączenia!
OdpowiedzUsuńJestem w 100% za. Pyszności :D
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje kulinarne klimaty.
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
Idealne połączenie. Ser pleśniowy, szpinak i makaron zawsze się sprawdzają doskonale :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie - ser i szpinak, do tego makaron i kurczak... Wyśmienity obiad.
OdpowiedzUsuńtylko wcinać i wcinać! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńweź w końcu zrób coś czym można się najeść;p
OdpowiedzUsuńOch Piotr, o kluski poproś mamę ;]
OdpowiedzUsuńtakiemu daniu to ja mówię zdecydowane "Tak":)
OdpowiedzUsuńMniam! Robię czasem takie, tyle, że zamiast serka pleśniowego, używam fetę! :)
OdpowiedzUsuń