Zamarzyło nam się danie słodko-kwaśne z dużą ilością przypraw. I takie wyszło. Przepis dla znudzonych codzienną kuchnią, bo danie daje zupełnie inne doznania smakowe. W dodatku jest kolorowe i robi się bardzo szybko!
Kurczak chow main z papryką, kapustą pekińską i fasolką szparagową
Składniki na 3 porcje:
- 400g piersi z kurczaka
- 3 łyżki grzybowego sosu sojowego, słodka lub ostra papryka, pieprz i oliwa do marynaty
- duża czerwona papryka
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- po 1/4 łyżeczki imbiru, kolendry, słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- 4-5 łyżek sosu sweet chilli
- łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
- 1/2 opakowania (125g) makaronu chow main
- olej do smażenia
Kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w sosie sojowym, oliwie, papryce, pieprzu i oliwie na co najmniej godzinę.
W woku rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć zamarynowanego kurczaka i podsmaż. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Makaron zalej wrzątkiem i odcedź po 4 minutach.
Do kurczaka dodaj pokrojoną paprykę, a po kilku minutach poszatkowaną kapustę. Dopraw całość solą, imbirem, cynamonem, kolendrą i papryką, wrzuć ugotowaną fasolkę i makaron, podsmaż całość przez chwilę.
Zdejmij z ognia, dopraw danie sosem sweet chilli (nadaje daniu charakter) oraz olejem sezamowym.
Lubię, bardzo lubię... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam azjatycką kuchnię!
OdpowiedzUsuńA Twoje danie mnie pobudza do działania.
Makaron chow main też mam w zapasach...
Miłego wieczoru.
To wygląda wyśmienicie. I nie da się tu nikogo oszukać, że właśnie cieknie mi ślinka...a późna już pora. To ja lepiej pójdę spać a jutro zaserwuje taki obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń