sobota, 1 października 2011

Wok: Chow main z kurczakiem i warzywami

Zakupiłam kiedyś całkiem przypadkiem makaron błyskawiczny chow main, przeleżał jakiś czas w szafce i przyszła na niego kolej.
Zamarzyło nam się danie słodko-kwaśne z dużą ilością przypraw. I takie wyszło. Przepis dla znudzonych codzienną kuchnią, bo danie daje zupełnie inne doznania smakowe. W dodatku jest kolorowe i robi się bardzo szybko!






Kurczak chow main z papryką, kapustą pekińską i fasolką szparagową

Składniki na 3 porcje:
  • 400g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki grzybowego sosu sojowego, słodka lub ostra papryka, pieprz i oliwa do marynaty
  • duża czerwona papryka
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • po 1/4 łyżeczki imbiru, kolendry, słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • 4-5 łyżek sosu sweet chilli
  • łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
  • 1/2 opakowania (125g) makaronu chow main
  • olej do smażenia

 Kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w sosie sojowym, oliwie, papryce, pieprzu i oliwie na co najmniej godzinę.

W woku rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć zamarynowanego kurczaka i podsmaż. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Makaron zalej wrzątkiem i odcedź po 4 minutach.

Do kurczaka dodaj pokrojoną paprykę, a po kilku minutach poszatkowaną kapustę. Dopraw całość solą, imbirem, cynamonem, kolendrą i papryką, wrzuć ugotowaną fasolkę i makaron, podsmaż całość przez chwilę.
Zdejmij z ognia, dopraw danie sosem sweet chilli (nadaje daniu charakter) oraz olejem sezamowym.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam azjatycką kuchnię!
    A Twoje danie mnie pobudza do działania.
    Makaron chow main też mam w zapasach...
    Miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda wyśmienicie. I nie da się tu nikogo oszukać, że właśnie cieknie mi ślinka...a późna już pora. To ja lepiej pójdę spać a jutro zaserwuje taki obiad. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...