Za to risotto które dziś proponuję jest nie tylko pyszne, ale też syci na bardzo długo! :)
Risotto z kurczakiem, cukinią i serem camembert
Składniki na 2 porcje:
- 150g ryżu do risotto
- łyżka masła
- 450ml bulionu
- 1/4 szklanki białego wina
- szczypta kurkumy i chilli
- 300g piersi z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 op.sera camembert
- sól, pieprz, oliwa
- łyżka sosu sojowego
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym, niedużą ilością oliwy, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
Masło roztop na dosyć głębokiej patelni, wsyp ryż i wymieszaj, po chwili dolej wino i dodaj szczyptę kurkumy oraz chilli.. Mieszaj, a gdy płyn się zredukuje, dolej do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewaj kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
W tym samym czasie podsmaż kurczaka na osobnej patelni, przełóż go do innego naczynia. Patelnie umyj, spryskaj olejem i wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię (bez obierania). Smaż przez kilka minut na dużym ogniu ciagle mieszając, w połowie smażenia oprósz cukinię solą. Zestaw z ognia.
Camembert pokrój w kostkę i dodaj razem z kurczakiem do ryżu. Podgrzej wszystko, i wymieszaj z cukinią. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Mam to samo ze światłem dziennym do zdjęć, mój stary aparacik jest dość kapryśny pod tym względem i nie lubi wieczornego (a teraz raczej popołudniowego) półmroku.. ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za cukinią i camembertem na ciepło, ale myśl o ciepłym risotto i tak gra marsza dla moich kiszek, no ale o tej porze jedzenie czegokolwiek już sobie podaruję ;)
Pozdrawiam!
Bardzo lubię połączenie kurczak-cukinia, a sery pleśniowe na ciepło po poprstu uwielbiam. Świetne risotto :)
OdpowiedzUsuńCamembert, cukinia i kurczak - uwielbiam to, niezależnie, czy z makaronem, czy ryżem./.. Chyba mam pomysł na obiad. ;)
OdpowiedzUsuńJuż wiem jakie danie zaserwuję znajomym w przyszłym tygodniu ;) Brzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, wszystkie składniki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńKurczak, camembert i cukinia w risotto... Pasuje mi i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńtwoje propozycje sa takie apetyczne, ze chetnie wprosilabym sie do ciebie na obiad :0
OdpowiedzUsuńRisotto polecam z czystym sumieniem :)
OdpowiedzUsuńSzana, zapraszam :D
bardzo fajne danie,polecam
OdpowiedzUsuńhej, pozwoliłam sobie skorzystać z Twojego przepisu, efekty tutaj: http://kuchniaetc.blogspot.com/2012/06/przeduzenie-po-weekendowych.html (z odnośnikiem do Twojego bloga). risotto wyszło doskonałe, dziękuję za tą kulinarną inspirację! :)
OdpowiedzUsuń