Sałatka z cukinią, mozzarellą, oliwkami i słonecznikiem
Składniki na 2 porcje:
- kilka listków zielonej sałaty
- 1/2 dużej cukini
- kulka mozzarelli
- garść słonecznika
- kilka czarnych oliwek
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz
Sałatę opłucz, wysusz i potargaj na mniejsze kawałki. Umieść w miseczkach i delikatnie posól. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na sałacie.
Cukinie umyj i pokrój w dosyć drobną kostkę (nie obierając jej). Patelnię spryskaj niewielką ilością oleju, rozgrzej i wrzuć na nią kostki cukinii. Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż się zrumieni i będzie miękka, a w połowie smażenia oprósz solą i pieprzem.
Wyłóż cukinię na mozzarellę, na wierzchu połóż oliwki i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Skrop całość sokiem z cytryny i świeżą oliwą.
Jejku jej! Sałatka jak z marzeń, same pyszności ^^
OdpowiedzUsuńdobrze, że nie pozwoliłaś tej mozzarelli na więcej łez;) Teraz Ty będziesz mogła płakać - kiedy sałatka się skończy ;)
OdpowiedzUsuńPięknie! tak soczyście i chrupiąco.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała.
Pozdrowienia!
kolorowo i wiosennie
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawiałam co zrobić nowego z cukinią. Twój pomysł był dla mnie kreatywną bazą:-)
OdpowiedzUsuńgenialne w smaku!!!! doprawiłam cukinię bazylią ;) palce lizać
OdpowiedzUsuń