wtorek, 17 stycznia 2012

Sałatka ze smażoną cukinią i mozzarellą

Mozzarella leżała w lodówce. Została kupiona bez większego celu i czekała już tam ponad tydzień. Była samotna i ze łzami w (serowych) oczach wyczekiwała momentu w którym stanie się potrzebna. Aż wreszcie Gabka zlitowała się nad nią, gdyż gdzieś pomiędzy mózgiem a kubkami smakowymi uroił jej się smak sałatki z soczystą cukinią, delikatną mozzarellą i chrupiącym słonecznikiem.




Sałatka z cukinią, mozzarellą, oliwkami i słonecznikiem


Składniki na 2 porcje:
  • kilka listków zielonej sałaty
  • 1/2 dużej cukini
  • kulka mozzarelli
  • garść słonecznika
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sałatę opłucz, wysusz i potargaj na mniejsze kawałki. Umieść w miseczkach i delikatnie posól. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na sałacie.

Cukinie umyj i pokrój w dosyć drobną kostkę (nie obierając jej). Patelnię spryskaj niewielką ilością oleju, rozgrzej i wrzuć na nią kostki cukinii. Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż się zrumieni i będzie miękka, a w połowie smażenia oprósz solą i pieprzem.

Wyłóż cukinię na mozzarellę, na wierzchu połóż oliwki i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Skrop całość sokiem z cytryny i świeżą oliwą.



























6 komentarzy:

  1. Jejku jej! Sałatka jak z marzeń, same pyszności ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, że nie pozwoliłaś tej mozzarelli na więcej łez;) Teraz Ty będziesz mogła płakać - kiedy sałatka się skończy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie! tak soczyście i chrupiąco.
    Chętnie bym spróbowała.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się zastanawiałam co zrobić nowego z cukinią. Twój pomysł był dla mnie kreatywną bazą:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne w smaku!!!! doprawiłam cukinię bazylią ;) palce lizać

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...