niedziela, 29 stycznia 2012

Placuszki fitness- zdrowy początek dnia

Wydaje mi się, że osoby na diecie często mają problem pod tytułem "co zjeść na śniadanie?". Ja mam mnóstwo pysznych, zdrowych i wartościowych rozwiązań tego problemu :) Dziś przedstawiam jedno z nich: jogurtowo-owsiane placuszki z jabłkami. Zawierają zarówno źródło białka jak i złożonych węglowodanów a w dodatku są pyszne i sycące :)






Placuszki fitness z jogurtem, twarożkiem i jabłkami

Składniki na 1 porcję (ok 9 małych placuszków):
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka twarogu chudego (można pominąć)
  • szczypta soli
  • 6 tabletek słodzika/ 2 łyżki cukru trzcinowego/ inny preferowany odpowiednik substancji słodzącej
  • pół jabłka
Jajka, płatki , jogurt, serek, sól i cukier (lub rozgnieciony słodzik) umieść w miseczce i zmiksuj blenderem na gładką masę- będzie dosyć rzadka. Możesz dodać cynamon jeżeli masz na to ochotę. Do masy dodaj jabłko starte na tarce z grubym oczkiem- nie obieraj! Wymieszaj.

Rozgrzej patelnię teflonową, mozesz ją delikatnie spryskać olejem. Łyżką nakładaj niewielkie ilości ciasta i formuj placuszki, smaż na małym ogniu z obu stron aż do zarumienienia.

Gotowe placuszki możesz polać miodem, syropem klonowym, posypać cynamonem, posmarować dżemem i czym tylko dusza zapragnie:)


12 komentarzy:

  1. Czy to fitness czy nie, kocham wszystkie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z jabłkiem to ja poproszę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjem z przyjemnością. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam takich klasycznych jabłkowych placuszków :>
    Ja tam do owoców nie potrzebuję żadnego słodzidła, no chyba że są mega kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite placuszki, na jabłkowe właśnie ostatnio mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne śniadanie! i nie tylko na diecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. w ogóle nie wyszły mi te placuszki... dodałam makę i dopiero wtedy coś wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem dlaczego się tak stało. Może to wina płatków, albo patelni? W każdym razie oczywiście zawsze można dodać więcej płatków albo właśnie łyżkę mąki, powinna dać radę w awaryjnej sytuacji :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...